Reprezentantii mai multor organizatii ale societatii civile au semnat, pe 10 martie, la Palatul Cotroceni, Pactul National pentru Educatie. Presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, a declarat ca semnarea Pactului National pe Educatie este „un act important si incurajator”.
El a salutat ideea oferirii de sanse egale pentru toti copiii din Romania la educatie prin acest pact. Ionel Haiduc a afirmat ca este necesara diferentierea nivelului fiecarei universitati pe studii – de licenta, de master sau de doctorat.

Presedintele Federatiei Educatiei Nationale, Catalin Croitoru, a spus ca Romania ar fi fost departe daca avea semnat Pactul National pentru Educatie in urma cu zece ani. „Este un eveniment istoric. In sfarsit a aparut o vointa politica clara. Romania are nevoie de competente in toate domeniile de activitate. Suntem pregatiti sa participam la elaborarea strategiei care sa fie pusa in practica prin politici publice si legi. Vom avea grija ca actualul pact sa fie respectat de viitoarele guverne”, a afirmat Catalin Croitoru.

Presedintele Uniunii Studentilor din Romania (USR), George Paduraru, a salutat semnarea Pactului National pentru Educatie, dar a afirmat ca studentii, ca actori politici, ar fi trebuit sa fie consultati primii. Liderul USR a avertizat clasa politica, precum si pe presedintele Traian Basescu ca organizatia pe care o conduce va denunta pactul cu prima ocazie cand va fi „deturnat in scopuri politice”.

Presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), Irina Tudor, a spus ca pactul are si o serie de lipsuri. Potrivit ANOSR, finantarea pentru studenti ar trebui facuta cu vouchere de studiu. „Vom fi jandarmul de zi si de noapte al Pactului National pentru Educatie”, a afirmat Irina Tudor.

Un alt semnatar al Pactului pentru Educatie, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti, Mihaela Guna, a spus ca, in opinia sa, la realizarea strategiei privind educatia ar trebui sa ia parte profesionisti si actori ai sistemului de educatie altfel „pactul ar fi lovit de nulitate”.

Presedintele Asociatiei Universitatilor Particulare din Romania, Corina Dumitrescu, a apreciat implicarea presedintelui Traian Basescu in realizarea Pactului National pentru Educatie. „Ne vom bate pentru realizarea unei legi mai bune a invatamantului superior”, a spus Corina Dumitrescu.