O parte din şcolile şi grădiniţele timişene vor începe anul şcolar fără autorizaţie sanitară

scoala neterminata.jpgO parte din unităţile de învăţământ preuniversitar timişean vor începe anul şcolar, pe 16 septembrie, fără autorizaţie sanitară de funcţionare.

“Astăzi este ultima zi de inspecţie tematică, inspectorii şcolari au fost trimişi în teren şi au fost verificate şcolile. Va urma o şedinţă şi se vor analiza situaţiile speciale întâlnite; astfel vom cunoaşte exact de ce unele unităţi de învăţământ nu au primit autorizaţie sanitară, sau dacă au fost renovate ori nu”, a declarat marţi, prof. Halasz Ferenc, inspector şcolar general adjunct.

Inspectorii şcolari au avut zilnic întâlniri cu primarii din localităţile unde există probleme, pentru a găsi soluţii care să permită începerea anului şcolar în bună regulă.

La sfârşitul lunii august, Direcţia de Sănătate Publică Timiş a identificat 43 de unităţi şcolare neautorizate igienico-sanitar, majoritatea fiind în mediul rural, iar unele erau autorizate cu program de conformare, ceea ce presupune că, la finalizarea lucrărilor, vor obţine o autorizaţie definitivă.
Inspectorii sanitari au efectuat 185 de controale la grădiniţe, şcoli şi licee, iar la marea majoritate lucrările de igienizare sunt în curs.

Există şi unităţi care nu sunt pregătite pentru începerea anului şcolar.
Spre exemplu, deşi există apă curentă în localitate, unitatea nu este racordată la reţeaua de apă-canal sau nu au fost finalizate lucrările de reparaţii la nivelul tavanelor şi al acoperişurilor, ceea ce pune în pericol viaţa şi sănătatea copiilor.

În Timişoara, cele mai mari probleme le are Liceul ‘C.D. Loga’, unde tavanul şi acoperişul reprezintă pericol pentru siguranţa elevilor şi a cadrelor didactice, iar reabilitarea este înscrisă într-un proiect finanţat din fonduri europene. AGERPRES