mihalcea rada.jpgRectorul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, prof univ.dr. Radu Munteanu, a conferit, joi, „Diploma de Onoare” a institutiei unei absolvente de merit din promotia 1998, Rada Mihalcea, pentru performanta acesteia de a se afla in clasamentul celor mai valorosi 100 de cercetatori stiintifici din Statele Unite ale Americii.

Rada Mihalcea, absolventa a Facultatii de Automatica si Calculatoare din Universitatea Tehnica, in prezent profesor asociat la Universitatea din Texas, a fost distinsa, recent, de presedintele Barack Obama, cu „Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers”(Premiul prezidential pentru oameni de stiinta si ingineri la inceput de cariera).

La Universitatea din Texas, Rada Mihalcea lucreaza in Departamentul de Stiinta si Ingineria Calculatoarelor si se ocupa de procesarea limbajelor naturale, modul de invatare al masinilor si recuperarea informatiilor. Ea a fost inclusa in clasamentul primilor 100 de tineri cercetatori de succes din Statele Unite ale Americii, care au fost premiati de presedintele american.

Criteriul in baza caruia au fost selectionati cei 100 de tineri au fost rezultatele obtinute in programele de cercetare. Selectia a fost facuta de noua departamente si agentii federale din SUA. In alocutiunea rostita in cadrul festivitatii de la UT, rectorul Radu Munteanu si-a exprimat „mare bucurie pentru imprejurarea ca fosta studenta a universitatii a fost inclusa pe cea mai meritorie lista care se face la ora actuala in Statele Unite: lista primilor 100 de cercetatori tineri din America, cercetatori care sunt intreaga speranta a tarii”.

„Cu ocazia unei ceremonii desfasurate la Casa Alba, pe 9 iulie, presedintele Barack Obama a dat citire acestei liste atat de ravnite, nu numai in SUA, dar si in intreaga lume”, a afirmat Radu Munteanu, adaugand ca aduce, pe aceasta cale, un omagiu si parintilor remarcabili ai cercetatoarei clujence. Totodata, rectorul UT a amintit ca „Premiul prezidential pentru oameni de stiinta si ingineri la inceput de cariera” a fost instituit de fostul presedinte american Bill Clinton, care este Profesor de Onoare al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca.

„Diploma de Onoare pe care o confera Senatul Universitatii Tehnice profesoarei Rada Mihalcea de la Universitatea din Texas este prima de acest fel care se acorda pentru exceptionale rezultate ale activitatii de cercetare si pentru aportul adus la cresterea prestigiului stiintei romanesti in lume”, a declarat rectorul Radu Munteanu.

Tanara profesoara romanca de la Universitatea din Texas nu a primit, deocamdata, cetatenia americana. In aceste zile, mama ei se afla in SUA, alaturi de ea, pentru ca Rada Mihalcea este, de doua saptamani, mama unei fetite, Zara Maria. Tatal, in schimb, a participat la ceremonia de la UT si a primit, in locul celei omagiate, Diploma de Onoare acordata de institutia clujeana de invatamant tehnic, declarand, cu acest prilej, ca nu se astepta la un eveniment cu atat de multi reprezentanti ai presei. Tatal Radei Mihalcea a declarat ca „fiica sa a fost mereu un om foarte organizat, lasand tuturor impresia ca nu are un program incarcat sau ca este foarte ocupata cu studiul”.


„Au devenit cotidiene succesele ei. Tot timpul a castigat cate un premiu. In prezent, urmeaza o a doua facultate, filologia, profilul lingvistica. Ma bucur pentru Romania. Sunt sigur ca sunt in tara noastra mii de copii ca Rada. Liceenii olimpici, este adevarat, sunt valori, dar sunt dopati cu cunostinte, in cadrul unor programe speciale de pregatire. Eu ma gandesc cu precadere la copiii de la tara, cu o inteligenta nativa, dar cu mult mai putine posibilitati”, a sustinut tatal Radei Mihalcea.