costache_andra.jpgELSA Galaţi, partenerul Facultăţii de Drept a Universităţii „Danubius” din Galaţi, a avut o iniţiativă inedită, studenţii membri ai acestei organizaţii trebuind să conceapă un proiect plecând de la o tema: „Cafeneaua juridică”.

Echipa coordonată de Andra COSTACHE, studentă în anul I la Facultatea de Drept a Universităţii „Danubius”, al cărei mentor a fost Alexandru COJOCARU, principalul motor al ELSA, a făcut senzaţie cu ideea de proiect. Echipa a fost compusă din studenţi ai Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi: Ionuţ VLAD, Cristina MOISE, Bogdan BACIU şi a obţinut cele mai multe voturi ieşind câştigătoare.

Proiect pentru o educaţie non-formală

Cafeneaua juridică va crea un mediu non-formal de debate între tineri şi persoane reprezentative din sfera autorităţilor publice pentru a contribui la consolidarea unei societăţi în care etica, integritatea, demnitatea şi respectul să devină valori fundamentale ale identităţii sale.

Proiectul vizează dezvoltarea profesională a tinerilor, acesta fiind motivul conceperii şi implementării lui de către tineri care conştientizează cât de necesară este educaţia non-formală pentru asigurarea unei flexibilităţi în învăţare şi documentare, acest tip de educaţie completând educaţia formală, rigidă.

Punte de legătură între profesionişti din domeniu şi studenţii de la Drept

În proiect se vor implica 25 de studenţi şi 9 lectori ai Facultăţilor cu profil juridic gălăţene precum şi două ONG-uri aceştia promovând pe parcursul mai multor zile, în sesiuni de comunicări cu invitaţi speciali, dezvoltarea abilitatilor în cadrul debate-ului de a argumenta pro şi contra cu aceeaşi usurinţă, abilităţi esentiale pentru o carieră de succes în domeniul juridic.
Meniul juridic al proiectului propus de echipa coordonată de Andra, este împărţit pe trei zile şi promite o doză sănătoasă de cunoştinţe juridice. Cariera politică, astfel cum a fost intitulat meniul juridic al primei zile, conţine la Antreu un deputat, felul principal – preşedintele unei instituţii publice iar la desert, un lector în politici publice. Meniul juridic din a doua zi, denumit Magistratura, conţine un judecător la Antreu, un procuror ca fel principal şi desertul… un chestor. Ultima zi, Jurişti de carieră, are în meniu un avocat, un notar public şi un mediator.

Premiul: Punerea în aplicare a proiectului

Atât de mult a plăcut membrilor ELSA acest proiect încât, cu majoritate de voturi, s-a decis punerea în aplicare a proiectului, întocmai cum a fost conceput. Urmează ca echipa câştigătoare să stabilească detaliile meniului juridic, urmând ca aceste întâlniri să aibă loc într-o cafenea adevărată din Galaţi.

Singurul câştigător din provincie a Bursei COSMOTE România, în noiembrie 2012, Andra participă la olimpiade naţionale obţinând numeroase premii şi trofee. Portofoliul Andrei, la numai 19 ani, este impresionant: cuprinde aproape 40 de diplome de participare la diferite activităţi de voluntariat, olimpiade şcolare şi premii la diferite concursuri. Este studentă la Facultatea de Drept a Universităţii “Danubius” şi la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi, membru fondator şi director al Departamentului de Relaţii Publice al Centrului de Iniţiativă Comunitară Galaţi, şi responsabil al Social Media din cadrul Asociaţiei Iniţiativei Durabile Alternative Bucureşti.