Universitatea Bucuresti va oferi absolventilor de facultate, incepand cu anul universitar 2008-2009, 100 de programe de masterat noi, de tip Bologna (cu o durata de doi ani), la toate facultatile, a declarat rectorul Ioan Panzaru.
El a precizat ca cele 100 de programe de masterat sunt autorizate de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior. Panzaru a afirmat ca cele 100 de noi programe de masterat se adauga celor peste 130 de programe de masterat de tip non-Bologna, cu o durata de un an.

Rectorul a explicat ca studentii care au urmat facultatea pe sistemul vechi non-Bologna, cu o durata de patru ani, vor putea urma masteratul tot pe sistemul non-Bologna cu o durata de un an, iar cei care au terminat facultatea pe sistemul Bologna, de trei ani, vor face masteratul de doi ani.

„La sfarsitul facultatii si al masteratului, si cei care au studiat dupa sistemul Bologna, si cei care care au urmat sistemul non-Bologna vor avea studii de cinci ani iar diplomele vor fi egale”, a aratat rectorul.

Panzaru a spus ca o parte dintre cele 130 de programe de masterat vechi cu o durata de un an vor disparea, intrucat nu mai exista cereri pentru ele. „Speram ca pana la toamna sa ocupam macar locurile fara taxa la masterat”, a mai spus Panzaru.

El si-a manifestat nemultumirea fata de faptul ca Ministerul Muncii nu recunoaste masteratul ca specializare iar multi dintre cei care termina aceasta forma de invatamant nu primesc bani in plus la salariu.