Două treimi dintre şcolile cu personalitate juridică din judeţul Neamţ au autorizaţie sanitară de funcţionare pentru anul 2010-2011, potrivit datelor furnizate, marţi, de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Inspectorul şcolar general, Luminiţa Vârlan, a declarat că există unităţi de învăţământ care vor fi autorizate în zilele ce urmează, după terminarea lucrărilor de reabilitare.

„Situaţiile din unităţile de învăţământ sunt diferite, de la caz, la caz, dar suntem convinşi că anul şcolar va începe în condiţii normale în toate unităţile”, a declarat, pentru AGERPRES, Luminiţa Vârlan. Cele mai multe unităţi de învăţământ autorizate, în număr de 77, sunt în mediul urban, ceea ce înseamnă 90% din totalul şcolilor din judeţ. Alte cinci unităţi de învăţământ vor primi autorizaţie până la începerea anului şcolar, dar există şi patru şcoli care nici anul acesta nu vor fi autorizate sanitar.


În mediul rural, situaţia este mai grea, în condiţiile în care doar jumătate dintre şcoli sunt autorizate, adică 151 dintre unităţile cu personalitate juridică. Inspectorii şcolari speră însă că alte 84 de uniăţi şcolare vor primi autorizaţie la timp. Cu toate acestea, 53 de şcoli din mediul rural nu vor primi autorizaţie. 13 unităţi şcolare au fost desfiinţate întrucât numărul de elevi era insuficient şi, de asemenea, din cauza costurilor prea mari de întreţinere, „Liceul de construcţii de maşini” din Roman a fost comasat cu Liceul „Petru Poni”, din aceeaşi localitate. În septembrie, sunt aşteptaţi să revină la şcoală circa 120.000 de elevi. AGERPRES