O viata activa, o sansa pentru toti

premiere buzau.jpgLiceul cu Program Sportiv “Iolanda Balas Soter” din Buzau este implicat intr-un parteneriat multilateral cu tema “O viata activa, o sansa pentru toti”, alaturi de alte scoli din patru tari europene (Germania, Polonia, Portugalia si Turcia).

In perioada 20 – 27 aprilie 2009 s-a desfasurat intalnirea din cadrul proiectului la Istanbul, in Turcia, la scoala partenera “Orhangazi Ilkogretim Okulu”. Cu aceasta ocazie, atat profesorii cat si elevii din cele cinci tari, s-au intalnit, au stabilit noi relatii de prietenie sau le-au consolidat pe cele deja create.

In cele patru zile petrecute la Istanbul, fiecare echipa a prezentat activitatile proiectului, atat activitatile comune cat si cele locale care au fost organizate conform planului stabilit de la inceputul proiectului. Au fost evidentiate idei diverse despre stilul de viata sanatos, despre viata activa.

Activitatile au fost bine realizate si complexe ilustrand implicarea tuturor participantilor din cadrul proiectului. In ceea ce priveste actiunile comune, a fost interesant de observat modul diferit de abordare a temelor de catre echipa fiecarei tari. Se poate spune ca s-a realizat intr-un mod eficient unitatea prin diversitate.

Scoala a fost intr-un moment de sarbatoare in care toti copiii au fost implicati in diverse activitati artistice. A fost un eveniment care a solicitat copii, parinti, profesori, mandri sa ne arate rezultatele muncii lor. Elevii au fost gazduiti in familiile elevilor turci unde au intrat in contact direct, timp de o saptamana, cu viata unei familii obisnuite din Istanbul. Impresiile au fost puternice ca urmare a acestei experiente inedite in cadrul careia au fost depasite bariere lingvistice, culturale si chiar religioase.

Cosmin Stefanescu, din clasa a IX-a F, spune: “Inca de la inceput am fost impresionat de ospitabilitatea si amabilitatea familiei Kandilli. M-am acomodat foarte repede deaorece familia a fost primitoare si au reusit sa ma faca sa nu simt lipsa familiei. Comunicarea cu aceasta familie a fost usoara, am discutat pe diverse teme despre Romania, Turcia, despre familiile noastre, despre viata noastra din Romania si cea din Turcia. Am trait experiente noi care m-au maturizat si m-au facut sa vad lumea cu alti ochi. Datorita acestei experiente si acestei familii, am invatat sa apreciez ce am acasa la mine”.

La randul ei, Beatrice Stoica, din clasa a XI-B, a mentionat: “Cand am aflat despre acest proiect, am fost foarte incantata fiind pentru prima data cand particip la un astfel de proiect. Am cunoscut modul de viata si obiceiurile unei familii musulmane. Relatia mea cu Pelin a fost deosebita. Ea este o fetita minunata cu care am comunicat foarte bine. Intotdeauna mi-am dorit sa vizitez celebrele si faimoasele moschee din Istanbul. La tot pasul intalneai tinere imbracate in culori vii cu batic asortat din matase si plin cu broderii si femei acoperite din cap pana-n picioare in negru”.

Anca Muha (clasa a XI-a E): “Pot descrie in cateva cuvinte ospitalitatea oamenilor din Turcia. Din punctul meu de vedre as putea spune numai cuvinte frumoase despre acest popor. In familia in care am fost gazduita, m-am acomodat foarte repede deoarece am fost tratata ca un membru al familiei. Adevarul e ca Turcia e o tara foarte dezvoltata, ca atare ei au o situatie materiala mult mai buna ca a romanilor. Turcia este o tara cu multe atractii, am putut vizita diverse muzee si moschee unde am ramas placut impresionata de tot ce am vazut. Acum, pot spera ca in octombrie, atunci cand ei vor veni in Romania, sa ramana surprinsi de frumusetea patriei noastre”.

Danut Popa (clasa a XI-a E): “Este adevarat ce se spune despre poporul turc. Ospitalitatea lor este impresionanta. Prima intalnire cu familia a fost de-a dreptul emotionanta. Eram curios sa vad la cine voi petrece o saptamana. Orasul m-a impresionat cel mai mult, marimea si stilul acestuia fiind pe placul meu. Vroiam sa stiu cat mai multe lucruri despre ei. Mi-au explicat calm despre viata lor, despre traditii. Eu, la randul meu, le-am povestit despre poporul roman si despre stilul nostru de viata. Acasa, la familia gazda, eram tratat mai bine decat oriunde in lume. Tot ce doream era sa fiu acceptat de tatal familiei care intr-o familie traditionala este stalpul casei. De-a lungul saptamanii m-am obisnuit cu modul de viata al familiei. Pe langa atractiile turistice din Istanbul, am ramas cu un sentiment placut despre acesti oameni. Istanbulul a fost o experienta unica si sper ca se va repeta”.

Dumitrascu Anda (clasa a XI-a F): “Aceasta experienta pe care am trait-o in zilele cat am stat in Turcia, este foarte importanta pentru mine deoarece am invatat o multitudine de lucruri. Cele cateva zile alaturi de Ipek si familia sa, au fost o evadare din viata cotidiana, atat pentru mine, cat si pentru ei. In aceasta familie extraordinara m-am simtit protejata, rasfatata si iubita. Am fost fericita din prima zi de cand am intrat in familia lor, deoarece m-au facut sa ma simt ca si cum as fi fost un membru al familiei lor. Niciodata nu le voi putea multumi pentru toate cate au facut pentru mine. Cand a trebuit sa plec din casa lor, cu totii am fost emotionati si ne-am despartit cu mare tristete.
Sunt nerabdatoare sa vina si Ipek la mine si sa o pot rasplati cu iubire, intelegere si ospitalitate asa cum au facut si ei cu mine. Le sunt recunoscatoare ca nu m-au privit ca pe un intrus de alta religie si ca au dorit sa tinem in continuare legatura. Multumesc familiei Sim!”