badeaoana.jpgSecretarul de stat din Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului, Oana Badea, a declarat, marţi, în deschiderea Adunării Generale a Consiliului Naţional al Elevilor (CNE) care se desfăşoară la Târgu Mureş, că toate proiectele pe care organismul de reprezentare al elevilor şi le propune sunt sprijinite logistic şi material de către minister.

Oana Badea a precizat că CNE e partener al MECTS de doi ani şi că începând de anul trecut structurile acestui for se aleg într-un nou format.

„Sunt alegeri pe un sistem electiv, de la firul ierbii până la structura naţională. Vorbim de alegeri la nivelul fiecărei structuri de învăţământ, la nivelul judeţului, la nivel regionale şi acum se definitivează board-ul la nivel naţional. Toate proiectele pe care Consiliul Naţional al Elevilor şi le propune sunt sprijinite logistic, material, de Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului. Anul 2011 a fost unul absolut excepţional pentru că, întâi de toate, CNE s-a implicat în dezbaterea Legii Educaţiei Naţionale, ne-a transmis puncte de vedere pertinente, scrise, asumate, a dorit răspunsuri la problemele cheie pe care Legea Educaţiei Naţionale le propunea, a fost o dezbatere destul de profundă cu elevii la Bucureşti, şi nu numai, reprezentanţii CNE au fost prezenţi la toate dezbaterile ‘Tu faci legea de nota 10′, au formulat întrebări şi nu au plecat niciodată fără răspunsuri la acestea’, a declarat Badea.

Secretarul de stat a precizat că anul 2012 este un an al elevilor, pentru că Legea Educaţiei începe să producă efecte asupra activităţilor directe la clase, ‘este anul în care şcoala trebuie să devină o şcoală altfel’. ‘Astfel fac trecerea la Săptămâna ‘Şcoala altfel’, săptămână în care elevii trebuie să decidă care sunt activităţile pe care şi le doresc, de tip non formal de foarte multe ori, şi cum anume metodele din zona non formalului pot să ia locul metodelor clasice pentru a produce un efect mai bun în procesul de învăţare’, a precizat Oana Badea.

De la tribuna CNE, secretarul de stat le-a spus elevilor că şi în acest an, ca în anul 2011, examenul de Bacalaureat va fi unul dificil, adică va fi unul corect. Inspectorul şcolar general din judeţul Mureş, Dumitru Matei, a declarat la rândul său că o astfel de manifestare a elevilor este binevenită şi că întâlnire de la Târgu Mureş este importantă din cel puţin din două puncte de vedere: ‘odată pentru elevii care ne reprezintă în CNE şi pentru profesorii care au fost de faţă’.

‘Trebuie perceput altfel modul de gândire, modul intervenţie al elevului din viaţa şcolii, în colectivele pe care elevii le reprezintă. Sigur că elevii doresc să se manifeste, au iniţiative, dar n-aş spune că acestea trebuie cenzurate, dar acestea trebuie dirijate, trebuie sprijinite şi susţinute. Cei maturi, dascălii, trebuie să facă acest lucru şi să vină în sprijinul lor. În Mureş avem experienţe pozitive, am avut preşedinte al CNE, am avut vicepreşedinte şi să sperăm că şi la aceste alegeri să avem un reprezentant care să se poată manifesta şi public. Elevii trebuie să îşi spună punctul de vedere, pentru că ei trăiesc în mediu, ei cunosc necesităţile şi cerinţele’, a subliniat Dumitru Matei, care a dat asigurări că alegerile care vor avea loc marţi seara la Târgu Mureş vor fi corecte.

Preşedintele CNE, a cărui mandat se va sfârşi la această Adunare Generală a CNE, Alexandru Ştefănuţ Munteanu, a declarat că a avut un mandat foarte bun pentru că în ultimul an organizaţia s-a dezvoltat foarte mult şi că este mulţumit de ceea ce a realizat, deşi nu şi-a îndeplinit cele propuse chiar în totalitate. ‘Nu pot să spun că îmi pare rău, pentru că sunt mândru că am fost preşedinte al CNE, dar mă încearcă o stare de melancolie pentru că acum când am învăţat foarte multe lucruri şi am prins experienţă şi mi-am dat seama de foarte multe lucruri chiar şi în viaţa de zi cu zi, acum va trebui să predau preşedinţia. Dar vor trebui să vină şi alţii din urmă să înveţe şi să se formeze şi de aceea CNE este o organizaţie a democraţiei şi o şcoală de formare a liderilor’, a spus Munteanu.

La Palatul Culturii din Târgu Mureş are loc, începând de marţi, timp de trei zile, Adunarea Generală a Consiliului Naţional al Elevilor (CNE), la care participă reprezentanţi ai Consiliilor Judeţene ale Elevilor din toată ţara şi din municipiul Bucureşti, câte 4 delegaţi pentru fiecare judeţ, însoţiţi de profesori coordonatori. Pentru funcţia de preşedinte al CNE şi-au anunţat candidaturile trei tineri. AGERPRES