elevi_liceu.jpgPurtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Tudorel Urian, a declarat marţi că reprezentanţii instituţiei nu doresc în mod „explicit” să facă reduceri de personal sau angajări, ci urmăresc ca fiecare şcoală să aibă profesori calificaţi.
„MECTS nu îşi propune în mod explicit să facă reduceri de personal sau angajări de personal, ci urmăreşte ca fiecare şcoală să aibă profesorii calificaţi de care are nevoie. Principala grijă a MECTS este aceea de a da coerenţă sistemului şi a face ca el să funcţioneze la parametri normali”, a afirmat Urian, referindu-se la declaraţiile liderilor FSLI de marţi de la Băile Tuşnad potrivit cărora aproximativ 3.500 de cadre didactice riscă să rămână fără un loc de muncă după intrarea în vigoare a noii Legi a educaţiei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MECTS, în sistemul educaţional vor fi întotdeauna oameni care vor ieşi la pensie şi oameni care se vor angaja, însă „ceea ce contează este eficienţa sistemului şi acoperirea cu posturi calificate a tuturor şcolilor din România”. Secretarul general al FSLI, Liviu Marian Pop, a declarat într-o conferinţă de presă că lipsa normelor metodologice va duce la „aplicarea după ureche a Legii educaţiei”. Unul dintre efecte este, în opinia lui Liviu Marian Pop, acela că foarte mulţi profesori cu 25 de ani de vechime şi gradul I vor rămâne fără un loc de muncă, întrucât creşte norma didactică de la 16 la 18 ore.

‘Din perspectiva resursei umane, dacă nu apare un ordin de ministru care să clarifice situaţia colegilor noştri cu gradul I şi vechime peste 25 de ani, vom asista la 6.600 de norme didactice care vor dispărea, în speţă, aproximativ 3.500 de colegi de-ai noştri vor intra în şomaj prin aplicarea legii, colegi cărora noi le vom asigura asistenţă juridică pentru a-şi recupera drepturile în instanţă. Dacă ministrul nu vine cu precizări clare asupra metodologiei de aplicare a acestei legi, pe 9 februarie vom asista la acest lucru’, a afirmat secretarul general al FSLI. AGERPRES