„Consider că instruirea angajaților este deosebit de importantă și că ar trebui făcută periodic în cadrul companiilor, ca fiecare angajat să știe că trebuie separate deșeurile și depozitate pe categorii așa cum prevede legea. De asemenea, o altă sugestie ar fi să contactați furnizorii, ca în momentul în care vă furnizează materia primă sau materialele de care aveți nevoie în procesul economic sau de producție, să utilizeze cât mai puțin material la ambalare sau măcar ca acele materiale să fie reciclabile, chiar reutilizabile sau biodegradabile. Și nu în ultimul rând, vorbim despre posibilitatea returnării ambalajelor”, au fost câteva dintre sfaturile pe care Octavian Popescu, Directorul general al Gărzii Naționale de Mediu, le-a oferit reprezentanților din cadrul companiilor prezenți la prima ediție a Webinarului Companii Verzi de pe 15 aprilie, cu tema „Responsabilitățile companiilor în gestionarea deșeurilor”.

„Tema managementului deșeurilor este una destul de complexă  și, deși se consideră a fi un sistem ușor de înțeles, pot spune din experiență că ne întâlnim zi de zi cu fel de fel de neînțelegeri. Procesul de gestionare al deșeurilor constă în trei mari etape: colectare, transport și tratare (valorificare/ eliminare). În momentul actual, sunt obligatorii cel puțin fracțiile de hârtie, metal, plastic și sticlă, în vederea colectării separate. Referitor la transportul de deșeuri, există un regulament care se aplică în cadrul UE, și anume Regulamentul  1013, iar la nivel internațional vorbim de Convenția de la Basel.”, a mai adugat Directorul general al Gărzii Naționale de Mediu.

Colectarea separată reprezintă colectarea în cadrul căreia un flux de deșeuri este păstrat separat în funcție de tipul și natura deșeurilor, cu scopul de a facilita tratarea specifică a acestora.

De ce trebuie să colectăm separat?

  • Atingerea țintelor (propuse prin directive europene, regulamente și decizii);
  • Micșorarea volumului la eliminare;
  • Materie primă – valoare intrinsecă;
  • Reducerea costului serviciului de salubritate.

Companii Verzi este un program de comunicare și informare dezvoltat de ECOTIC și Oameni și Companii, în cadrul portalului GlobalManager.ro. Programul își propune să dezvolte, în timp, o comunitate de oameni interesați de protecția mediului și, în acest context, de parteneriate pentru îndeplinirea responsabilităților ce le revin în acest domeniu, în comunitățile în care activează.

 

ECOTIC este prima organizație a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice (EEE) din România, fondată în anul 2006 cu scopul de a aduce mai multă eficiență și omogenitate în îndeplinirea responsabilităților de mediu ale acestora.

GlobalManager.ro este o comunitate dezvoltată de  Oameni și Companii. Oameni și Companii  oferă soluții de marketing utilizând un ecositem inovator de 30 platforme digitale proprii și +100 comunități business și profesionale, administrate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități,  aici.