apreotesei paula.jpgReprezentanti ai Ministerului Educatiei Cercetarii si Inovarii, ai Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale sau ai Junior Achievement Romania sau intalnit, miercuri, la hotel Hilton din Capitala pentru a vedea care sunt ofertele adresate publicului in domeniul tehnologiei informatiei, oferte ce urmeaza a fi prezentate, celor interesati, in martie 2010 in cadrul saptamanii portilor deschise in IT.

„Ne-am intalnit ca sa anuntam consortiul, sa vedem ce facem de acum inainte. Ne-am intalnit cu toti cei care au proiecte in acest domeniu ca sa testam acest concept si sa vedem unde ne situam, cine vine alaturi de noi si unde putem sa ajungem intr-o perioada de 3-5 ani, astfel incat de la nivelul de baza pana la cercetarea dezvoltarea in IT sa vedem care sunt ofertele pe care companiile le au pentru cetateni”, a declarat pentru AGERPRES Paula Apreotesei, Bussines Strategy Management Microsoft Romania.

Ea spus despre programul e-aptitudini ca reprezinta localizarea unei initiative ce se desfasoara la nivelul Uniunii Europene, denumita e-skills si care de fapt inseamna pregatirea oamenilor, instruirea lor pentru a dobandi acele deprinderi pentru tehnologia informatiei care sa ii ajute in societatea bazata pe cunoastere sa fie mai productivi, sa se informeze, sa interactioneze cu autoritatile locale si cele centrale, sa comunice intre ei si sa isi petreaca timpul in mod cat mai placut.

„Resursele pe care vrem sa le punem la dispozitie constau in acele cursuri si infomatii pe care oamenii pot sa le descarce on-line, dar si acele informatii catre e-centre sau catre locatiile din fiecare comunicate rurala in care pot sa participe la cursuri”, a mai spus Paula Apreotesei. La intalnire au participat, printre altii, Fundatia Civitas si Fundatia Nadia Comaneci.

„Nu introducem ceva nou, un concept de care nu am mai auzit, dimpotriva fiecare dintre aceste institutii de-a lungul anilor au dezvoltat diverse proiecte astfel incat in aceste centre exista deja cursuri pentru calculatoare. Oamenii pot merge acum in continuare sa vada care sunt aceste oportunitati. Noi dorim ca toate aceste resurse sa le punem pe un portal, astfel incat in martie 2010, cand Uniunea Europeana va desfasura saptamana e-skills si vom desfasura in Romania un proiect de constientizare, o saptamana in care vom indemna oamenii sa mearga sa faca aceste cursuri, sa le spunem concret unde sa se duca”, a adaugat Apreotesei. Seful directiei de Invatamant Preuniversitar din ministerul Educatiei, Liliana Preoteasa, a precizat ca ministerul este interesat de dezvoltarea domeniilor de competenta cheie si unul dintre aceste domenii este chiar dezvoltarea competentelor digitale.

Ea a mentionat faptul ca ministerul in anul 2003 a introdus tehnologia informatiei si comunicatiilor ca disciplina de trunchi comun pentru toti elevii de clasa a IX si a X-a, iar in momentul cand va exista o dotare cu calculatoare in toate scolile, cu certitudine se va introduce aceasta materie si la gimnaziu si chiar la in invatamantul primar. De asemenea, Preoteasa a precizat ca in acest an ministerul din punct de vedere legislativ a facut un nou pas si anume schimbarea structurii examenului de bacalaureat. Incepand cu anul 2010 absolventii de liceu vor avea o proba de evaluare a competentelor digitale.

„In cadrul acestei probe se va face o evaluare care se bazeaza pe lucruri pe care copiii le-au invatat, spuneam despre programa de tehnologie a informatiei si comunicatiilor care se preda in clasele a IX si a X-a. Dorim mai departe sa asiguram calitatea examenului prin subiectele pe care le vom elabora si care incearca sa puna in evidenta la sfarsitul examenului de competente digitale un anumit nivel de pregatire, pentru ca examenul nu va fi evaluat cu nota, nici cu calificativ. In felul acesta speram sa se duca presiunea care exista la un examen”, a spus Preoteasa. AGERPRES