Presedintele Comisiei de invatamant a Camerei Deputatilor, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, cu prilejul lansarii in dezbatere publica a pachetului de legi
privind invatamantul, ca vor fi operate unele modificari la pachetul de legi propus de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.
„Sunt cateva prevederi care ma multumesc, dar si unele care nu sunt asa cum ar trebui”, a declarat Lia Olguta Vasilescu. Presedintele Comisiei de invatamant a afirmat ca impreuna cu reprezentantii MECT se convenise ca toate legile privind educatia date timp de doi ani, sa se gaseasca in actualul pachet de legi, lucru care „din pacate” nu exista.

Lia Olguta Vasilescu l-a felicita insa pe ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, ca s-a tinut de cuvant si a lansat pachetul de legi. „Este primul ministru care a promis si s-a tinut de cuvant. Si de aceasta data credeam ca nu se va tine de promisiune, dar a facut-o. Ajunsesem in imposibilitatea de a ne descurca prin Legea invatamantului atunci cand o primeam la Parlament. Veneau modificari peste modificari”, a spus aceasta.

Potrivit presedintelui Comisiei de invatamant, un lucru important in pachetul de legi l-ar fi reprezentat mentinerea examenului de admitere la licee, indiferent de profil. Totodata, in opinia sa, ar fi fost bine ca in lege sa se prevada si cadrul legal ca universitatile de stat si particulare sa ofere burse chiar din gimnaziu si liceu elevilor care au rezultate bune.

„In acest fel, exodul de inteligenta s-ar fi stopat. Elevii supradotati trebuie stimulati prin instituirea de clase pentru acestia”, a fost de parere Lia Olguta Vasilescu. Olguta Vasilescu a promis ca legile privind educatia vor fi discutate in regim de urgenta la Camera Deputatilor.

La randul sau, presedintele Consiliului National al Rectorilor (CNR), Ecaterina Andronescu, a declarat ca s-ar fi asteptat ca inaintea lansarii pachetului de legi, Ministerul Educatiei sa realizeze o strategie pe termen mediu si lung, care sa cuprinda cateva obiective clare cu privire la elevi, studenti si
profesori.

In opinia sa, salarizarea trebuie schimbata, altfel „cu greu Romania va putea astepta ceva de la sistemul de invatamant”. Potrivit Ecaterinei Andronescu, trebuie regandita evaluarea si schimbat sistemul de notare. Presedintele CNR a propus ministrului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Cristian Adomnitei, sa prelungeasca termenul de 30 de zile pentru dezbaterea publica a pachetului de legi. Ea a subliniat necesitatea existentei unei legi de baza a invatamantului care sa aiba caracter organic si sa cuprinda toate ciclurile de invatamant.

Prezent la lansarea pachetului de legi, presedintele Comisiei prezidentiale de educatie, Mircea Miclea, a promis ca toti membrii comisiei pe care o conduce se vor implica in dezbaterea pachetului de legi si vor incerca sa mentina „un discurs strict tehnic”. „Sunt unele puncte preluate din raportul Comisiei prezidentiale, altele care au fost omise. E un lucru esential ca invatamantul sa fie bazat pe competente”, a spus Miclea.

Fostul ministru a explicat ca exista in pachetul de legi unele prevederi care nu fac decat sa supra reglementeze anumite precizari. Spre exemplu, in Legea invatamantului superior se vorbeste despre universitati care trebuie sa aiba autonomia, iar pe de alta parte, in statutul personalului se reglementeaza norma didactica a cadrelor universitare.

In opinia lui Mircea Miclea este necesar ca pe langa discutiile asupra pachetului de legi sa se elaboreze si cateva documente cu privire la analiza de impact. In opinia sa, fara o analiza de impact exista riscul ca reglementarile propuse de MECT sa produca „tensiuni in sistem”.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea, a afirmat ca, impreuna cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului au reusit stabilirea unor standarde legate de ciclurile de invatamant. „E pentru prima data cand managerii unitatilor de invatamant vor fi cu adevarat manageri si nu vor fi numiti pe criterii politice”, a spus Cornea.

Presedintele FSLI considera ca pachetul de legi lansat luni de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului este unul „perfectibil”. „Avem mari indoieli legate de problema finantarii prin descentralizare”, a opinat Cornea. In opinia sa, in cazul in care pachetul de legi nu va fi completat cu o lege a salarizarii
personalului din invatamant, problemele din sistemul educational nu vor fi „rezolvate”.

La randul sau, presedintele Federatiei Sindicatelor „Spiru Haret”, Gheorghe Isvoranu, a spus ca la elaborarea pachetului de legi, Ministerul Educatiei, impreuna cu sindicatele, au tinut cont de cerintele Uniunii Europene. El s-a declarat multumit de faptul ca profesorii, potrivit pachetului de legi, vor fi titulari de sistem.