istorie.jpgCei mai buni elevi la istorie din scoli de renume din intreaga tara vor concura, la Cluj-Napoca, pentru primele locuri la olimpiada nationala de istorie, concurs deschis oficial luni seara printr-o festivitate desfasurata in sala Auditorium Maximum a Universitatii Babes-Bolyai (UBB).

In discursul rostit cu acest prilej, rectorul Universitatii Babes-Bolyai, prof. univ. dr. Andrei Marga, presedinte al Comisiei nationale pentru olimpiada de istorie, a evocat etape ale evolutiei invatamantului si celebre teorii ale educatiei formulate de prestigiosi filosofi, precum Hegel, Nietzsche, Prudhomme si Humboldt, teorii care functioneaza si azi ca baze normative ale universitatilor. Andrei Marga a amintit, in context, ca educatia a fost si este, in continuare, „legata de obiectivul aducerii umanitatii intr-o persoana”. Rectorul UBB a subliniat insa ca „deja in cultura europeana a secolului al XIX-lea s-a produs ruptura informatiei de cunoastere in sensul deplin”.

Ulterior s-a vorbit despre o degradare accentuata a educatiei clasice, respectiv despre o semieducatie socializata, iar la ora actuala teoria needucatiei este argumentata de reprezentanti prestigiosi ai lumii academice.

„Se traieste astazi fara osteneala de a mai gandi, se vorbeste despre lucruri fara a mai citi, se ia dorinta drept ratiune iar conceptele au devenit cuvinte de manevrat. (…) Traim, astazi, generatii crescute mai tarziu, dupa un sir de fracturi culturale. Suntem mai informati, dar in acelasi timp mai coplesiti de fapte banale si de nesigurante culturale decat orice generatie anterioara” – a spus universitarul clujean.

Prezent la festivitate, prefectul judetului Cluj, prof. univ. dr. Florin Stamatian, le-a urat succes celor 326 de elevi care concureaza la olimpiada nationala de istorie. „Am convingerea ca toti elevii sunt pregatiti sa ia nota zece la concursul national de istorie”, a afirmat el.

Elevii care vor ocupa primele locuri la olimpiada de istorie vor fi premiati de Inspectoratul Scolar Judetean, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Universitatea Babes-Bolyai, dar si de Arhivele Nationale ale Romaniei, Muzeul de Istorie a Transilvaniei si de alte muzee ale tarii. Deschiderea festiva a olimpiadei a fost urmata de un spectacol oferit de micii artisti ai Liceul de Coregrafie si Arta Dramatica „Octavian Stroia” si ai Liceului de Muzica „Sigismund Toduta”.