Olimpiada WorldSkills din București a reunit 24 de elevi de la 16 licee cu profil tehnic din domeniile mecanică și estetică. Probele de concurs au fost exclusiv practice, propuse de companiile partenere, inspirate din activitățile pe care un profesionist din domeniu le desfășoară în mod curent și în concordanță cu standardele de lucru de la nivel internațional.

Cele 16 licee de profil din care provin elevii și profesorii implicați sunt: Colegiul UCECOM Spiru Haret București, Colegiul Tehnic Carol I București, Liceul Tehnologic Dragomir Hurmuzescu București, Colegiul Tehnic Dinicu Golescu București, Colegiul Tehnic Iuliu Maniu București, Colegiul Tehnic Mircea cel Bătrân București, Liceul Tehnologic Special Nr. 3 București, Liceul Tehnologic UCECOM Spiru Haret Arad, Liceul Tehnologic UCECOM Spiru Haret Baia Mare, Liceul Tehnologic UCECOM Spiru Haret Breaza, Liceul Tehnologic UCECOM Spiru Haret Cluj, Liceul Tehnologic UCECOM Spiru Haret Constanţa, Liceul Tehnologic UCECOM Spiru Haret Craiova, Liceul Tehnologic UCECOM Spiru Haret Iaşi, Liceul Tehnologic UCECOM Spiru Haret Ploieşti, Liceul Tehnologic UCECOM Spiru Haret Timişoara.

Probele de concurs la secțiunea Mecanică auto au constat în schimbarea curelei de distribuție, realizarea unei inspecții generale de service, înlocuirea unui amortizor și diagnoza cu ajutorul testerului (determinarea cauzei aprinderii unui martor de bord). Câștigătorii de la secțiunea Mecanică auto, premiați și cu stagii de internship la Porsche Inter Auto România, sunt:

  • Locul I – Greu Ionuț Irinel, Colegiul Tehnic Iuliu Maniu București
  • Locul al II-lea – Mitrea Cătălin, Colegiul Tehnic Carol I București
  • Locul al III-lea – Deghe Victor Ștefan,  Colegiul Tehnic Mircea cel Bătrân București
  • Mențiune – Colac George Cornel, Colegiul Tehnic Dinicu Golescu București

Probele de concurs la secțiunea Cosmetică au constat în realizarea unei manichiuri fantezie -și a unui machiaj cu tema Primăvara. Câștigătorii de la secțiunea Cosmetică sunt:

  • Locul I – Mihăilă Sara, Liceul Tehnologic Dragomir Hurmuzescu București
  • Locul al II-lea – Săraru Isabela Alexandra, Liceul Tehnologic Dragomir Hurmuzescu București
  • Locul al III-lea – Munteanu Andreea Denisa, Liceul Tehnologic Dragomir Hurmuzescu București
  • Mențiune – Simion Mihaela și Ghețu Cristina Gabriela, Liceul Tehnologic Dragomir Hurmuzescu București

Probele de concurs la secțiunea Coafor-Stilist (Hairdressing) au constat în realizarea unui coc spaniol și a unei coafuri fashion. Câștigătorii de la secțiunea Coafor-Stilist (Hairdressing), premiați cu produse profesionale Keune, sunt:

  • Locul I – Rădună Bianca, Colegiul UCECOM Spiru Haret București
  • Locul al II-lea – Farin Eleni Maria Luiza, Liceul Tehnologic UCECOM Spiru Haret Constanța
  • Locul al III-lea –  Cazan Elena Daniela, Liceul Tehnologic UCECOM Spiru Haret Ploiești
  • Mențiune – Alexuța Gabriel Antonio, Liceul Tehnologic UCECOM Spiru Haret Timişoara, și Gurgu Andreea Nicoleta, Liceul Tehnologic UCECOM Spiru Haret Breaza
  • Premiul special – Radu Silviu Ionuț, Liceul Tehnologic Special Nr. 3 București

Pentru cele trei eleve care au câștigat competiția la secțiunea Coafor-Stilist, urmează o perioadă de pregătire intensivă care va include și un stagiu de o săptămână la un centru de formare dintr-o altă țară.

Una dintre cele trei eleve va reprezenta România la Olimpiada Europeană de Meserii EuroSkills 2023, care are loc în Gdansk, Polonia, în perioada 5 – 9 septembrie. Pregătirea intensivă pentru Olimpiada Europeană este asigurată de Keune România.

Din componența celor trei echipe de jurați au făcut parte opt experți francezi, delegați ai WorldSkills Franța, șase profesioniști Porsche Inter Auto România, trei profesioniști Keune România și trei profesori. Participarea experților din Franța, care au și rolul de a sprijini România în procesul de preluare și derulare la nivel național a formatului de olimpiadă WorldSkills, pentru a le crea elevilor români din sistemul VET contextul necesar participării la olimpiadele europene și internaționale de meserii, a fost facilitată prin proiectul Erasmus+ EGPIVET – Exchange of Good Practices in the Implementation of VET Competitions.

Olimpiada WorldSkills de Mecanică Auto, Coafor-Stilist și Cosmetică este o activitate educațională desfășurată în premieră în România, ce ajută elevii să se pregătească în domeniul de formare ales, să își găsească un loc de muncă încă de pe băncile școlii și să scape de prejudecățile cu privire la practicarea anumitor meserii. Rolul competițiilor WorldSkills este de a oferi recunoaștere celor care au atins nivelul de excelență în formarea profesională și de a ne aminti tuturor cât de importante sunt meseriile în societate, atât din punctul de vedere al parcursului profesional al individului, cât și din cel al contribuției aduse în economie.