Cei trei elevi din Iaşi care au reuşit să obţină aurul la cea de-a XV-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Geografie, eveniment care s-a desfăşurat în perioada 1 – 6 august în Quebec, Canada, au fost primiţi la sosirea acasă cu flori, aplauze şi urale de părinţi, profesori, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar, colegi şi prieteni.

Microbuzul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi i-a adus în curtea instituţiei pe Manuel Foşalău, de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, Bianca Solomon, de la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” şi Andrei Sandu, de la Colegiul Naţional Iaşi. Alături de Omar Hamod, un elev de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Bucureşti, care a luat argintul, elevii au clasat România pe primul loc în cadrul competiţiei la care au luat parte echipe din 50 de ţări.

Bianca Solomon este elevă în clasa a XII-a şi se află la prima sa participare la un concurs de anvergură internaţională. Până acum ea a fost o prezenţă constantă la etapele naţionale, unde mereu s-a aflat în fruntea clasamentului.

„Rezultatele s-au afişat exact în timpul premierii, adică eşti complet surprins de strigarea numelui tău. Şi îţi tot doreşti să te strige cât mai târziu pentru că decernarea începe de la ultima medalie de bronz, până la prima medalie de aur. Şi speri să fii strigat cât mai târziu. La mine a fost bucuria maximă când s-a strigat ultimul argint şi mi-am dat seama că rămăseseră doar persoanele care luau aur sau nu luau nicio medalie. Am fost conştientă că am făcut bine. Atunci când am văzut lista cu aur a fost bucuria maximă”, a declarat Bianca Solomon.

Tot în clasa a XII-a este şi Andrei Sandu. El a participat la numeroase etape naţionale, iar anul trecut a obţinut medalia de aur la etapa internaţională a Olimpiadei Interdisciplinare Ştiinţele Pământului, desfăşurată la Nisa, în Franţa. „A meritat fiecare minut al călătoriei. Deşi suntem foarte obosiţi în momentul de faţă, toată primirea a fost revigorantă. La concurs au fost momente mai stresante, altele mai calme şi mai interesante. A fost o experienţă foarte plăcută”, a declarat Andrei Sandu.

Manuel Foşalău abia a terminat cursurile liceale şi a ales să îşi continue studiile la Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Acum medaliat cu aur la Olimpiada Internaţională de Geografie, Manuel este un obişnuit al competiţiilor internaţionale. El a participat pentru a cincea oară la etapa naţională a Olimpiadei de Geografie, unde a fost premiat an de an, anul trecut a făcut parte din lotul naţional pentru Balcaniada de Geografie din Slovenia, unde a obţinut argintul.

„De mai mulţi ani particip la concursuri şi olimpiade. Asta pentru că încă de mic am descoperit că îmi place geografia. Desenam hărţi pe care le vedeam prin atlase. La şcoală am descoperit că îmi place această disciplină. Am decis să rămân în Iaşi, la Universitatea ‘Alexandru Ioan’ Cuza, la Geografie. Asta pentru că aici simt că este locul meu”, a declarat Manuel Foşalău.

Lotul olimpicilor români a fost coordonat de doi profesori din Iaşi, soţii Cornelia şi Dorin Fiscutean, de la Colegiul Naţional Iaşi. De peste un deceniu cei doi soţi se ocupă de la Iaşi de pregătirea centralizată a lotului reprezentativ al României.

„De trei ori aurul şi odată argintul. E un rezultat bun la care ne aşteptam. În fiecare an am avut echipă bună, dar parcă anul acesta a fost cea mai omogenă echipă. Dar nu ne aşteptam să fie chiar aşa de mult aur şi să fim pe locul întâi şi la un punctaj destul de mare faţă de cea de-a doua echipă clasată, cei din Singapore. A fost o surpriză plăcută. Ei au fost foarte motivaţi. Şi la pregătire au fost extrem de deschişi, serioşi, au fost o echipă. Le-am spus că există aur pentru fiecare, şi am avut dreptate, nu trebuie să fie o competiţie între ei, ci trebuie să formeze o echipă, să se ajute, să încercăm să rezolvăm orice problemă din fiecare etapă. Au ascultat şi rezultatele au fost pe măsură”, ne-a declarat Dorin Fiscutean.

Pentru a ajunge la competiţie, lotul României a trebuit să călătorească mai bine de 30 de ore de zbor, la care s-au adăugat alte şapte ore de mers cu maşina de la Bucureşti la Iaşi.

„Nu zborul a fost cel mai dificil, ci probele la care au fost supuşi copiii, pe o căldură foarte greu de suportat, cu probe dificile pe teren complet necunoscut pentru ei, dar pe care noi aici la pregătire l-am anticipat şi i-am pregătit. Teoretic ştiau anumite lucruri şi le-a fost uşor să le aplice”, a declarat , team leader-ul Cornelia Fiscutean. AGERPRES