OMV Petrom şi CivicNet lansează prima platformă digitală a învăţământului profesional şi tehnic din România

OMV Petrom şi organizaţia neguvernamentală CivicNet au lansat platforma digitală Meserii.ro, care prezintă harta interactivă a învăţământului profesional şi tehnic din România (IPT). Harta pune faţă în faţă, pentru prima dată în România, calificările elevilor din IPT şi companiile cu obiect de activitate legat de aceste calificări.
Conform datelor oficiale, în anul 2018 au fost înregistrate în România aproape 60.000 locuri de muncă vacante, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Majoritatea locurilor de muncă disponibile au fost în industria prelucrătoare, ramura economiei care are cea mai mare cerere de absolvenţi ai învăţământului tehnic şi profesional (IPT).
În momentul de faţă, nu există un instrument care să ofere o imagine de ansamblu asupra învăţământului profesional şi tehnic din România şi care să permită corelarea dintre meseriile aflate în pregătire (conform distribuţiei elevilor în IPT) şi economie (prin firmele care au activitate principală într-unul din domeniile din sfera meseriilor în formare).
Potrivit comunicatului, Meserii.ro este prima platformă digitală care conectează meseriile pregătite în şcoală cu potenţialul de cerere din piaţa muncii, în diferite domenii de activitate.
Platforma oferă informaţii utile pentru părinţi şi elevi, dar şi pentru companii, instituţii de învăţământ şi decidenţi. Astfel, elevii de gimnaziu şi părinţii acestora pot afla de pe Meserii.ro atât ce şcoli profesionale sau licee tehnologice se află în zona în care locuiesc şi ce calificări au acestea în pregătire, cât şi numărul de firme din domeniul căutat, oferind o idee asupra potenţialului cererii din piaţa muncii pentru o anumită meserie.
Companiile pot afla în ce regiuni găsesc viitori absolvenţi în calificarea de care au nevoie, putând astfel defini mai bine planuri de extindere şi dezvoltare. Instituţiile de învăţământ şi decidenţii pot vedea numărul şi distribuţia companiilor care activează în domeniul de interes, datele de contact ale companiilor relevante (pentru a le propune parteneriate pentru sesiuni de practică sau pentru a primi echipamente şi utilaje în scop didactic) şi pot decide adaptarea programei şi politici publice mai bune.
Sprijinul OMV Petrom a constat în finanţarea, implicarea în dezvoltarea conţinutului şi promovarea proiectului. Informaţiile din platformă au la bază datele furnizate de Ministerul Educaţiei Naţionale în ceea ce priveşte cifrele de şcolarizare pentru anul şcolar 2018-2019 şi sunt actualizate anual. Datele privind companiile provin de la Ministerul de Finanţe şi vor fi actualizate anual.
“Ne bucurăm că suntem parteneri într-un proiect atât de relevant pentru piaţa muncii din România, în care învăţământul profesional şi tehnic, prin lipsa de informaţii cu privire la calificările existente şi de informare asupra perspectivelor de angajare, nu este de multe ori prima opţiune a elevilor, fiind cel mai adesea asociat cu perfomanţa slabă. De-a lungul anilor, ne-am implicat activ în dezvoltarea acestei ramuri a învăţământului, prin proiecte dedicate în cadrul Ţara lui Andrei şi vom continua să investim în educaţia profesională şi dezvoltarea personală a tinerilor, Meserii.ro fiind încă o dovadă a preocupării noastre”, a afirmat Mona Nicolici, manager sustenabilitate, OMV Petrom. AGERPRES