În perioada 28 martie – 1 aprilie 2022, 4 profesori din Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iași participă la trainingul Using social media in school context – benefits, risks, privacy and digital rights, eveniment organizat în cadrul activităților proiectului Erasmus+ Educational Toolkit for the Development of Social Media Literacy (ETDSML).
Evenimentul este găzduit de CiTiP (Centre for IT & IP Law), din cadrul Universității KU Leuven, Belgia, care este unul dintre cei 5 parteneri implicați în proiect. Din echipa coordonată de prof. dr. Anamaria Ghiban fac parte prof. dr. Adina Romanescu, prof. Daniela Anghelescu, prof. Lăcrămioara Tufescu și prof. dr. Narcisa Adochiei, care au realizat, în colaborare cu profesori și specialiști în educație media din cele 4 țări partenere (România, Belgia, Italia, Portugalia), obiecte intelectuale care vizează predarea educației social media în școală. Acestea vor fi puse la dispoziția profesorilor, pentru utilizarea la clasă, sub forma unui toolkit ce facilitează dezvoltarea competențelor de media literacy și care conține resurse utile, încurajându-i pe profesori să utilizeze social media în procesul educativ. Printre acestea se numără un suport de curs, scenarii didactice, un ghid practic, dar și o aplicație mobilă care a fost testată cu succes de către toți membrii echipei de proiect prezenți la evenimentul din Leuven, zilele acestea.
Proiectul Erasmus+ nr. 2019-1-RO01-KA201-063996 este finanțat de Comisia Europeană, are un buget aprobat de 155 906 euro și vizează crearea de resurse educaționale deschise prin contribuția profesorilor și a specialiștilor din instituțiile partenere: Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași (instituție coordonatoare – Iași, România), Fundația Centrul pentru Jurnalism Independent (București, România), Agrupamento de Escolas de Freixo (Freixo, Portugalia), Istituto Comprensivo 10 (Modena, Italia) și Katholieke Universiteit Leuven (Leuven, Belgia).
În cadrul mobilității de învățare desfășurată la Universității KU Leuven, Belgia, profesorii ieșeni, alături de partenerii lor din Italia, Portugalia, Belgia și de la Centrul pentru Jurnalism Independent din București au participat la workshopuri și conferințe, bucurându-se de prezența unor invitați de excepție, de la instituții prestigioase, precum KU Leuven, Universitatea din Gent și din cadrul unor organizații non-guvernamentale care derulează programe de educație media la nivel european. De altfel, pe agenda evenimentului, pe lângă activitățile de lucru în echipă, finalizate cu crearea de noi resurse ce vor face parte din toolkitul amintit, s-au numărat sesiuni extrem de interesante susținute de specialiști în educație media, drept, jurnaliști și cercetători cu expertiză în domenii variate legate de social media literacy, care i-au provocat pe participanți să dezbată pe teme precum dezinformarea, fake news, copyright, GDPR, sexting, hate speech, media literacy între școală și familie, cyberbullying sau folosirea instrumentelor și a materialelor online în activitatea de la clasă.
“Evenimentul Using social media in school context – benefits, risks, privacy and digital rights este o oportunitate de învățare și de împărtășire a unor informații valoroase în ceea ce privește utilizarea social media în școală, în contextul accelerării dezvoltării tehnologice și a implementării unor strategii de digitalizare adaptate nevoilor elevilor, care s-au modificat semnificativ mai ales în ultimii doi ani, din cauza contextul creat de pandemia de coronavirus”, a menționat prof. dr. Anamaria Ghiban, coordonatorul proiectului.
Ambițiosul proiect Erasmus+ coordonat de echipa de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iași va continua până la finalul lunii august, cu evenimente de multiplicare organizate de fiecare dintre instituțiile partenere în care vor fi prezentate și testate resursele create în colaborare de către echipele de proiect din cele patru țări.