clasa_goala.jpgOpt sute de elevi din Braila nu s-au inscris in clasa a IX-a, planul de scolarizare pentru anul de invatamant 2009-2010 realizandu-se in proportie de 98%. Potrivit sefului Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Braila, Viorel Mortu, peste 90% dintre elevii care au abandonat studiile la finalul clasei a VIII-a sunt din mediul rural.

‘Este pacat ca acesti elevi sa ramana la sapa. Pierd si ei, pierde si societatea. Ne-am propus sa incercam macar jumatate dintre ei sa-i aducem la scoala. Din septembrie, acesti copii vor fi rechemati la scoala si li se vor explica motivele pentru care trebuie sa urmeze macar zece clase’, a declarat Viorel Mortu.

Acestia se adauga celor peste 300 de elevi din judetul Braila, care au abandonat scoala pe parcursul anului 2008-2009 si altor 630, care au fost declarati repetenti si nu se stie daca vor repeta anul si vor mai ramane in sistemul de invatamant.

‘Abandonul scolar este una din marile drame ale invatamantului romanesc. Poate ar trebui sa luam exemplul Germaniei, unde dupa doua-trei zile de absenta a elevului de la clasa, politia intervine si merge acasa la tanar pentru a afla care este situatia si pentru a-i interoga pe parinti despre neimplicarea in ajutorul minorului fata de aceasta indatorire sociala’, a declarat Viorel Mortu.