mija_vasile.jpgLiderul Uniunii Judetene Gorj a Sindicatelor Libere din Invatamant, Vasile Mija, a declarat, joi, 8 ianuarie 2009, ca ordonanta de urgenta a guvernului privind interzicerea cumularii pensiei cu salariul de bugetar nu poate fi aplicata in unitatile de invatamant, acum, la jumatatea anului scolar.

,,Personal sunt de acord ca trebuia facut ceva deoarece, in timp ce pensionarii ocupa posturile, o armata de tineri valorosi sta pe la usi sau pleaca din tara. Dar aplicarea ordonantei cu pricina acum ar bulversa invatamantul si este impotriva tuturor principiilor pedagogice privind continuitatea cadrului didactic la clasa”, a mentionat liderul sindical.

In opinia sa, cadrele didactice pensionare sunt o salvare pentru invatamantul gorjean, deoarece accepta sa faca naveta din oras in localitati aflate la periferia judetului, in timp ce altii refuza categoric acest lucru. Ei accepta posturile ramase libere dupa desfasurarea tuturor concursurilor si titularizarilor care au loc la fiecare inceput de nou an scolar, deci nu ocupa abuziv catedra nimanui.

In judetul Gorj, din totalul celor aproximativ 1.300 de cadre didactice, incadrate in cele 750 de unitati de invatamant, aproximativ 100 au statut de pensionari. Dintre acestia, insa, numai 20 sunt cu norma didactica intreaga, restul fiind cu jumatati de norma sau cu plata cu ora.