sc avram iancu.jpgElevii cu aptitudini deosebite ai Şcolii „Avram Iancu” din Turda participă, încă din primele zile ale noului an de studiu, la ore de pregătire suplimentară, pentru că ”numai astfel se poate obţine performanţă”, a declarat, sâmbătă directorul unităţii şcolare, Ioan Groza.

Profesor de matematică, directorul Ioan Groza a spus că la concursul de evaluare în educaţie, desfăşurat anul trecut, unitatea şcolară a obţinut rezultate meritorii. Şi la concursul Internaţional de Matematică Aplicată ”Cangurul” – cea mai populară întrecere din domeniul matematicii din lume, la olimpiadele şcolare, la alte competiţii locale şi naţionale, elevii şcolii au urcat pe podiumul premianţilor.

La finele anului şcolar trecut, elevilor care s-au distins în aceste concursuri le-au fost acordate premii în cărţi, cu sprijinul unor sponsori. Merituoşilor elevi le-a fost dedicat şi un spectacol artistic, la care au fost invitaţi părinţii şi autorităţile locale.

”Şcoala ‘Avram Iancu’ este, din anul 2008, Şcoală Europeană, prima din municipiul Turda care a obţinut acest statut, iar legătura strânsă dintre profesori, elevi şi părinţi a fost mereu decisivă pentru bunul mers al activităţilor. Noul an şcolar a început în bune condiţii. Sălile de clasă au fost igienizate iar parchetul lăcuit, cu sprijinul părinţilor care au dat o mână de ajutor substanţială. În anul şcolar 2010-2011, în unitatea noastră de învăţământ studiază 516 elevi, repartizaţi în 11 clase de învăţământ primar şi zece de ciclu gimnazial. Am început cursurile cu exact acelaşi număr de şcolari cu care am terminat anul 2009-2010, dar coincidenţa este întâmplătoare. Predau în şcoala noastră 11 învăţători şi 28 de profesori, parte dintre ei cu catedre în completare, dar cei mulţi cu gradul didactic întâi”, explică profesorul Ioan Groza.


Unitatea educaţională dispune de 24 de săli de clasă, laboratoare de fizică, biologie-chimie, cabinete de matematică, de istorie, ateliere, o mare sală de sport realizată în cadrul unui program guvernamental şi folosită la maximum, în fiecare zi, bibliotecă, o sala festivă, un club pentru activităţi extracurriculare, precum şi sala Consiliului Elevilor. În fiecare an, în şcoală s-au derulat proiecte şi programe europene deosebit de interesante. ”Sprijinim şi celelalte şcoli în practicarea sportului, mai ales Liceul ”Liviu Rebreanu”. Am oferit şi altor elevi acest spaţiu generos, pentru a-şi desfăşura în cele mai bune condiţii activităţile sportive”, arată directorul Ioan Groza. Şcoala are un panou inscripţionat cu ”Elevii cu care ne mândrim”, iar în centrul acestuia este prezentat ”Elevul anului”.

În anul şcolar 2009-2010, Diana Rad a ocupat poziţia centrală a acestui panou care ilustrează meritele celor mai harnici elevi ai şcolii. În monografia şcolii, publicată în 1996, când fosta unitate de învăţământ nr. 6 a devenit Şcoala ”Avram Iancu”, monografie reeditată în anul 2003, un capitol este consacrat realizărilor elevilor şcolii care s-au remarcat, după absolvire, şi în viaţa socială, ca medici, ingineri, cercetători, profesori, sau oameni de afaceri. Cartierul Oprişani din Turda, în care se află Şcoala ‘Avram Iancu’, este situat pe locul unui vechi sat, Cristiş, atestat documentar din 1322. În anul 1848, preotul satului, Vasile Rus, era şi învăţător, iar primul document care se referă la existenţa şcolii din Cristiş este chiar Registrul cu botezuri din anul menţionat. AGERPRES