investeste_in_oameni.jpgMinisterul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, in parteneriat cu Institutul de Stiinte ale Educatiei, Agentia OSC si Organizatia „Salvati Copiii” deruleaza in prezent proiectul intitulat „Tinerii impotriva violentei”, proiect finantat din Fondul Social European, pe o perioada de 36 de luni.

Acest proiect contribuie in mod direct la realizarea obiectivului general al Programului Operational Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane – POS DRU si se inscrie in domeniul major de interventie 1.1 Acces la educatie si formare profesionala initiala de calitate. Grupul tinta implicat in proiect este constituit din elevi, personal cu functii de conducere, monitorizare, evaluare si control din inspectoratele scolare, directori si membri ai consiliilor de administratie ale unitatilor de invatamant.

Organizatia “Salvati Copiii” Romania este un membru activ al Aliantei Internationale Salvati Copiii, o miscare internationala care sustine drepturile copilului, precum si al unor importante organisme si retele nationale si internationale.

In cadrul proiectului „Tinerii impotriva violentei”, Organizatia „Salvati Copiii” este responsabila de implementarea activitatilor privind formarea elevilor si de asemenea, de informarea si pregatirea voluntarilor. Programul de formare a elevilor in domeniul anti-violenţa cuprinde un numar de 13.200 de elevi si urmeaza sa fie aplicat de catre 160 de profesori si consilieri scolari timp de 2 ani de zile. Programul va prezenta metode si tehnici de prevenire si combatere a violenţei, strategii de rezolvare a conflictelor, precum si instrumente specifice disciplinei pozitive.

Pentru a veni in intampinarea grupului tinta din acest proiect, Organizatia „Salvati Copiii” a elaborat materialul „Strategii de prevenire a violentei in scoli”. Acest material contine informatii generale despre agresivitate, tabloul clinic al acesteia, modalitati de abordare, tipuri de agresivitate, modalitati de interventie in reducerea comportamentelor agresive, instrumente pentru incadrarea comportamentelor si identificarea tipologiei, ipoteze de lucru, strategii de preventie si reducere a agresivitatii in mediul scolar, precum si modalitati de elaborare a activitatilor educationale la clasa cu scopul de a-i invata pe copii alternative comportamentale functionale la violenta.

Pe langa materialul despre strategiile de prevenire a violentei in scoli, Organizatia „Salvati Copiii” a realizat un pliant informativ care contine propuneri de actiuni de prevenire si reducere a actelor de violenta in scoli, date statistice privind violenta in scoli, furnizate de Inspectoratul General de Politie si de Institutul pentru Cercetarea si Prevenirea Infractionalitatii. De asemenea, au fost elaborate criteriile de selectie a cadrelor didactice care urmeaza sa fie instruite, s-a stabilit procedura de selectie a unitatilor de invatamant, acesta urmand sa se faca prin consultari cu reprezentanti ai Politiei cu atributii in cazuri de violenta in mediul scolar, prin consultarea Centrului de Resursa si Asistenta Educationala din Bucuresti, prin analiza de date furnizate de reprezentanţi ai Politiei si prin evaluarea situaţiei la nivel local prin intermediul filialelor locale ale Organizatiei „Salvati Copiii”.

Pregatirea voluntarilor care vor activa in cadrul programului de formare se va realiza prin instruirea a aproximativ 100 de elevi care vor desfasura activitati de informare despre proiect, in cadrul unitatilor de invatamant.