Salvați Copiii România a lansat inițiativa “Dă BLOCK agresivității! Și glumele dor. Stop Cyberbullying!”, căreia i s-au alăturat 2.400 de cadre didactice din 726 de școli și peste 46.000 de elevi, părinți și specialiști, la nivel național.

Cele mai recente studii realizate de către Organizaţia Salvaţi Copiii arată că 54% dintre copii au fost victime ale unor comportamente de tip cyberbullying în mediul online, procentul fiind semnificativ mai ridicat în rândul fetelor şi elevilor de liceu. 69% dintre aceştia au primit mesaje jignitoare sau supărătoare, iar 30% au fost excluşi dintr-un grup sau dintr-o activitate pe Internet.

De asemenea, 25% dintre copii au fost hărţuiţi de persoane străine pe Internet.

Copiii victime ale hărţuirii raportează stări mai accentuate de discomfort emoţional. Aceştia sunt mai îngrijoraţi, mai puţin optimişti cu privire la viitor şi mai nemulţumiţi de relaţia cu familia şi prietenii.

Mai mult decât atât, aceştia consideră într-o măsură semnificativ mai redusă că activităţile de zi cu zi au sens. Spre deosebire de situaţiile clasice de bullying, în care comportamentul se opreşte la un moment dat, iar situaţia umilitoare sau agresivă se încheie, hărţuirea online are un caracter prevalent şi permanent.

Prin urmare, pentru a reduce şi combate fenomenul de cyberbullying, Salvaţi Copiii a pus la dispoziţia cadrelor didactice un pachet de resurse care conţine atât o serie de clipuri video care abordează acest subiect, cât şi planuri de lecţie adaptate etapelor de dezvoltare ale copiilor din ciclurile de învăţământ.

Iniţiativa a fost primită cu mare interes din partea cadrelor didactice, 2.400 dintre aceştia alegând să organizeze cu elevii şi părinţii la clasă cel puţin o activitate educaţională în care au înţeles consecinţele cyberbullying-ului şi au identificat măsuri de prevenire şi intervenţie în astfel de situaţii.