Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) va lansa in dezbatere publica pachetul de legi ale Educatiei in data de 17 decembrie, informeaza un comunicat
de presa remis pe 4 decembrie.
Lansarea va avea loc in prezenta ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” din Bucuresti. Pachetul legislativ contine Legea invatamantului preuniversitar, Legea invatamantului superior si Statutul personalului didactic.

Dupa lansare, cele trei proiecte vor fi supuse dezbaterii publice, timp de o luna.
Amendamentele si propunerile ridicate vor fi analizate si, dupa caz, integrate in propunerea legislativa, care va fi inaintata Parlamentului Romaniei.

Lansarea pachetului de legi fusese anuntata pentru data 24 octombrie, insa a fost amanata MECT motivand ca nu doreste ca dezbaterea publica sa se suprapuna cu referendumul pentru votul uninominal si cu campania electorala pentru Parlamentul European.

Potrivit MECT, scolile performante, cautate de elevi, vor prelua infrastructura unitatilor de invatamant care se inchid din cauza rezultatelor slabe. Scolile care preiau patrimoniul vor putea pastra si din profesorii cu rezultate bune de la respectivele unitati de invatamant.

Totodata, scoala va avea libertatea sa aleaga materiile care se vor preda, deoarece educatia trebuie sa se adreseze nevoii comunitatii.

O alta prevedere a proiectului Legii invatamantului preuniversitar se refera la faptul ca inspectorii scolari judeteni vor deveni functionari publici, pentru a nu mai fi inlocuiti de fiecare data cand se schimba guvernarea.

Pentru functia de director al unei unitati scolare va putea candida nu numai un profesor, ci si un manager.

Potrivit pachetului de legi al MECT, un profesor titular al carui post va fi restructurat va primi bani de la minister, care va trebui sa-i ofere variante de posturi. Profesorul va putea refuza de cel mult doua ori ceea ce ii ofera ministerul.

Proiectul de Lege a invatamantului preuniversitar arata ca profesorii vor primi tichete de masa si o prima de vacanta, care va fi acordata anual, egala cu salariul de baza din luna anterioara plecarii in concediul de odihna.

Proiectul prevede ca personalul didactic va beneficia, pe langa prima de vacanta si tichetele de masa, de un premiu anual egal cu un salariu mediu lunar de baza si ajutor anual pentru carti si materiale didactice, in valoare de o suta de euro.

Totodata, potrivit prevederilor, cadrele didactice vor primi si o prima de instalare in curs de cinci ani, o singura data, dar, in cazul plecarii din sistem in urmatorii cinci ani, o vor restitui.

De asemenea, profesorii vor avea reducere de 50% la biletele pentru filme, concerte sau spectacole de teatru organizate de institutii publice, iar mamele vor primi ajutor de nastere in valoare de un salariu de baza.

Fiecare universitate poate sa-si aleaga conducerea dupa cum doreste, fie prin concurs, fie alegerea de catre senatele universitatilor, ale rectorilor, fie mixt – concurs si alegeri.

Una dintre noutatile care vor fi incluse in Legea invatamantului superior prevede ca daca o persoana ocupa o functie de conducere in cadrul unei universitati, nicio ruda sau afin de pana la gradul IV nu va putea ocupa o functie de conducere in aceeasi institutie de invatamant superior.

In ceea ce priveste sanctionarea cadrelor didactice, aceasta se va face, potrivit ministrului educatiei, ca si pana in prezent. Astfel, organismul care il numeste pe profesor, acela il va putea si sanctiona.

In invatamantul universitar finantarea va fi facuta in functie de numarul de studenti, dar pe cicluri. Acest fapt va avea drept consecinta, potrivit ministrului Adomnitei, stimularea competitivitatii atat intre studenti, cat si intre universitati si, nu in ultimul rand, propulsarea universitatilor romanesti in topul celor mai bine cotate universitati din lume.

De asemenea, potrivit proiectului de lege a invatamantului universitar, daca cineva ocupa o functie de conducere in cadrul unei universitati, nici o alta ruda sau afin pana la gradul patru nu va putea ocupa o alta functie de conducere.