Guvernul Romaniei a aprobat propunerea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului de infiintare a unei comisii interministeriale pentru a analiza posibilitatea inceperii proiectului „Universitatea Viitorului”. Acesta presupune construirea, in urmatorii 6-10 ani, a unor campusuri universitare noi, in afara Capitalei si a altor orase – centre universitare.
Centrele vor fi construite pe terenuri apartinand statului, iar imobilele si terenurile pe care functioneaza in prezent universitatile vor ramane in continuare in proprietatea acestora si spre uzul mediului academic.

Un exemplu de aplicare proiectului expus de catre MECT este construirea unui oras universitar desfasurat pe 600 ha, care ar putea fi amplasat la 10-15 km de Bucuresti, cu o capacitate de peste 100.000 de studenti si care ar putea sa reuneasca mai multe universitati bucurestene. Costurile proiectului s-ar ridica la aproximativ 2 miliarde de euro.

Proiecte similare pot fi concepute si pentru celelalte centre universitare mari din tara (Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara). Suprafetele de teren necesare pentru amplasarea acestor campusuri universitare ar putea fi transferate catre MECT de la MAp (unitati militare dezafectate), MIRA, Administratia Domeniilor Statului, RAPPS sau Academia de Stiinte Agricole. Proiectele pot fi finantate din bugetul MECT (6% din PIB).

Propunerea se bazeaza pe faptul ca, din 1989 populatia universitara a crescut de patru ori (de la 169.000 la 644.721), iar facilitatile din invatamantul de stat nu au crescut cu mai mult de 15%. De asemenea, in ultimii ani, MECT a primit din partea mai multor universitati din Bucuresti si din tara solicitari de sprijin financiar pentru a identifica terenuri in oras sau in afara orasului pentru a construi campusuri universitare noi. Printre institutiile de invatamant superior Academia de Studii Economice, Universitatea din Bucuresti, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Universitatea Nationala de Arte Teatrale si Cinematografice „I.L. Caragiale”, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Universitatea „Transilvania” din Brasov, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca si Universitatea de Vest din Timisoara.
Pana la 15 octombrie, comisia trebuie sa prezinte un punct de vedere.