Demisia ministrului Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, şi abrogarea articolului care prevede predarea Limbii şi literaturii române la clasele minorităţilor naţionale de către profesori cu studii superioare de specialitate, din OUG nr. 9, sunt doleanţele părinţilor care protestează, în această săptămână, în faţa Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş.

Părinţii elevilor din clasele cu predare în limba maghiară au organizat, începând de luni, proteste de mică amploare, pe care au anunţat că le vor continua şi în zilele de joi şi vineri.

Preşedintele UDMR Mureş, Peter Ferenc, a declarat că înaintea adoptării acestei Ordonanţe de Urgenţă, reprezentanţii comunităţii maghiare ar fi trebuit consultaţi înainte de adoptarea Ordonanţei de Urgenţă.

„Părerea noastră este că trebuia să fie în prealabil un dialog între partea maghiară şi Guvern, pentru că, pentru comunitatea maghiară, unul dintre lucrurile cele mai importante este chiar învăţământul în limba maghiară şi consider că orice măsură care se ia în această direcţie era bine să fie discutată, înainte să apară această ordonanţă. Consider că este un lucru normal revolta învăţătorilor şi a părinţilor împotriva unei hotărâri care se consideră că este împotriva lor”, a declarat, miercuri, Peter Ferenc.

Inspectorul şcolar general al judeţului Mureş, Ioan Macarie, a arătat că indiferent dacă acest ordin stârneşte sau nu controverse, documentul trebuie pus în aplicare. „Noi, Inspectoratul Şcolar, suntem reprezentanţii Ministerului Educaţiei în teritoriu, şi, ca orice ordin, acesta este un ordin pe care trebuie să îl punem în aplicare, indiferent că ne place sau nu”, a subliniat Ioan Macarie.

Învăţătorii şi profesorii din învăţământul primar de la clasele cu predare în limba maghiară au ameninţat de la începutul anului şcolar cu proteste şi au solicitat abrogarea art. I. pct.17 a OUG nr. 9/23.08.2018, care prevede predarea Limbii şi literaturii române la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale de către profesori cu studii superioare de specialitate, întrucât prevederile acestuia sunt considerate „umilitoare şi profund discriminatorii”.

Într-o petiţie adresată preşedintelui României, Klaus Iohannis, ministrului Educaţiei, Valentin Popa, şi preşedintelui Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNDC), Asztalos Csaba Ferenc, învăţătorii şi profesorii maghiari solicită abrogarea în regim de urgenţă a prevederilor art. I. pct. 17 din Ordonanţa Guvernului nr. 9/2018 privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei ca urmare a faptului că aceasta „a fost adoptată nelegal, cu încălcarea dispoziţiilor Constituţiei României şi a Legii Educaţiei Naţionale, fiind de asemenea iraţională, discriminatorie şi profund umilitoare pentru categoria profesională din care facem parte”. AGERPRES