Societatea Academică din România şi Centrul pentru Resurse Civice, cu sprijinul Consiliului Judeţean al Elevilor (CJE) Vrancea, au lansat, la Focşani, aplicaţia „Şcoli curate”, care permite elevilor şi părinţilor să monitorizeze unităţile de învăţământ din Vrancea şi să participe la îmbunătăţirea actului de educaţie.

„Este un proiect la nivel naţional. Vrancea este unul dintre cele trei judeţe pilot în care se derulează proiectul. Am vrut să creăm în acest fel o platformă de dialog între elevi, părinţi, asociaţiile elevilor, autorităţi locale şi judeţene, inspectorate şcolare, ONG-uri. Prin intermediul aplicaţiei Check my school, părinţii şi elevii sunt invitaţi să verifice şcolile în care elevii studiază, din mai multe perspective. În Vrancea sunt cinci monitori, care vor vedea dacă şcolile sunt în regulă şi vor sesiza abaterile. Astăzi am pus pe agenda publică anumite probleme, pentru a le aduce în atenţia autorităţilor locale. Sunt multe de făcut şi sperăm să existe mai multă deschidere şi implicare din partea autorităţilor”, a declarat Silvia Vrînceanu Nichita, monitor pentru Vrancea în cadrul proiectului.

„Şcoli Curate” este un proiect care îşi propune să combată corupţia în ceea ce priveşte alocarea, accesarea şi cheltuirea resurselor publice din învăţământul preuniversitar, încurajând finanţarea transparentă şi adecvată a şcolilor şi liceelor.

„Atunci când observăm în jurul nostru, fie că suntem elevi sau părinţi, că şcoala nu poate să ne ofere ceea ce ne-am dori, soluţia este, în loc să contribuim la binecunoscutul fond al şcolii, să facem presiuni pe autorităţile locale, astfel încât primăriile să finanţeze, aşa cum este normal, actul educaţiei. Prin acest proiect, dorim să creăm comunităţi active de elevi şi părinţi, care să ceară, împreună, primăriilor să-şi respecte obligaţiile”, a declarat Constantin Alexandru Manda, unul dintre coordonatorii proiectului „Şcoli curate”.

În cadrul evenimentului care a avut loc la Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea, a fost lansată oficial aplicaţia locală a celor două instrumente principale ale proiectului: ghidul monitorilor pentru buna guvernare a şcolilor şi liceelor şi aplicaţia Check my school – www.scolicurate.ro, unde elevii, părinţii, dar şi cadrele didactice se pot înscrie pentru a monitoriza situaţia şcolilor vrâncene. Totodată, elevii au fost încurajaţi să sesizeze problemele existente la nivel şcolar în cadrul comunităţilor din care provin şi să participe activ la găsirea soluţiilor.

La nivelul judeţului Vrancea există un număr de 448 de unităţi de învăţământ, în care studiază circa 50.000 de elevi. AGERPRES