Parlamentul a validat fondul de dezvoltare a universitatilor publice si particulare

cam_deputatilor.jpgUniversitatile de stat sau particulare competitive din Romania vor beneficia de un fond de dezvoltare alocat de Ministerul Educatiei, potrivit unei ordonante de urgenta aprobate, luni, de Senat, ca for decizional.

Proiectul de lege privind aprobarea OUG 191/2008, pentru modificarea si completarea Legii invatamantului 84/1995, aprobat anterior de Camera Deputatilor, a fost adoptat de senatori cu 69 de voturi pentru si trei abtineri, fara amendamente.

Ordonanta emisa de Guvernul Tariceanu, in noiembrie 2008, prevede ca “institutiilor de invatamant superior acreditate li se aloca un fond distinct pentru dezvoltare institutionala din bugetul alocat Ministerului Educatiei”. In actul normativ se prevede ca acordarea fondurilor catre universitati se face pe criterii de competitivitate, prin competitie, iar metodologia de alocare a banilor se face prin hotarare de guvern.

Concret, fondurile de dezvoltare sunt acordate, prin contract institutional de finantare, pentru fondul de burse si protectie sociala destinat studentilor, pentru dezvoltare institutionala, precum si pentru investitii. Executivul si-a motivat ordonanta prin faptul ca nicio universitate romaneasca nu figureaza in clasamentul Shanghai sau in alte sisteme internationale de ierarhizare academica, precum si prin conditiile solicitate Romaniei la aderarea la Uniunea Europeana.

Comisiile senatoriale de invatamant si de buget-finante au adoptat si doua amendamente, prin care se specifica faptul ca fondul de dezvoltare este acordat strict universitatilor acreditate de stat, insa raportul cu amendamentele respective au fost respinse de plen, nereusind sa obtina cel putin 69 de voturi pentru, necesar legilor organice. Amendamentele respinse prevedeau si ca fondurile de dezvoltare sa li se acorde doar universitatilor aflate “in prima categorie valorica”. Dupa adoptarea in Parlament, legea va fi trimisa spre promulgare de catre presedintele Traian Basescu.