Parteneriat împotriva violenţei în şcoli, încheiat între ANES şi Consiliul Naţional al Elevilor

anes-cneAgenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) şi Consiliul Naţional al Elevilor au semnat un parteneriat de colaborare privind combaterea violenţei în şcoli şi în familie.

Potrivit unui comunicat al ANES, parteneriatul a fost semnat în cadrul conferinţei “Rolul educaţiei în prevenirea violenţei şi în combaterea stereotipurilor de gen”, găzduită de Spaţiul Public European.

“Parteneriatul a fost semnat în contextul în care, în anul şcolar 2014 – 2015, Ministerul Educaţiei a raportat un număr de 18.798 de cazuri de violenţă în şcoli, unele astfel de cazuri fiind asociate cu discriminarea, inclusiv pe criteriul de sex”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, prin acest parteneriat se doreşte susţinerea integrării unor principii în procesul educaţional şi în toate materialele didactice, precum egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, nediscriminarea pe criteriul de sex în acces la educaţie, promovarea unor relaţii interpersonale nonviolente între elevi şi între elevi şi profesori.

De asemenea, se urmăreşte promovarea unor eforturi comune pentru îmbunătăţirea politicilor publice în domeniul educaţiei incluzive şi nonviolente.

Parteneriatul presupune şi organizarea unor evenimente comune pentru susţinerea participării echilibrate din perspectivă de gen la deciziile care privesc în mod direct copiii, dar şi consultarea periodică a elevilor.

Obiectivele urmărite de acest parteneriat au fost stabilite având în vedere Convenţia Consiliului Europei pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei de gen – Convenţia de la Istanbul, ratificată anul acesta de România, se mai arată în comunicat. AGERPRES