Studentii oradeni isi vor gasi mai usor un loc de munca la terminarea facultatii, ca urmare a protocolului incheiat de Federatia Patronilor Bihor (FPB) cu Universitatea Oradea.
Protocolul, valabil cinci ani, a fost semnat in cadrul seminarului „De la teorie la practica. De la universitate la locul de munca”, care a avut loc la Hotel ”Dacia Continental”. La semnarea protocolului au participat Ioan Lucian si Dan Octavian – presedintele, respectiv directorul general al FPB, Cornel Antal si Ioan Horga – rectorul, respectiv prorectorul universitatii, membrii ai FPB, profesori si studenti.

Rectorul Antal a reafirmat faptul ca universitatea este deschisa catre propunerile ce vin dinspre oras. „Ceva trebuie facut pentru ca exista o problema reala a absolventilor. Problema este de a usura trecerea de la teorie la practica. FPB ne-a intins un colac de salvare si trebuie sa profitam de aceasta deschidere”, a precizat rectorul universitatii.

Dan Octavian a subliniat ca este important ca obiectivele universitatii sa fie „convergente cu nevoile societatii”. „Tinerii se confrunta cu lipsa de exercitiu sau cu solicitarile companiilor vizavi de experienta la angajare. Pe de alta parte, aceiasi absolventi gasesc o serie de oportunitati in alte state din UE. Noi incercam sa oprim acest exod”, a precizat Dan Octavian.

In urma protocolului, Senatul largit al Universitatii va accepta trei noi membri, reprezentanti ai FPB: Ioan Lucian, Octavian Bara si Andrei Pop. De asemenea, Colegiul Permanent al FPB va avea trei membri de la universitate: Ioan Horga, Ioan Eugen Rusu si Aurora Mancea.

De asemenea s-a stabilit alcatuirea unei comisii formate din opt membri, patru din partea Federatiei Patronilor Bihor si patru din partea Universitatii Oradea, care sa stabileasca agenda de evenimente comune pe 2008. Au fost dezbatute si modalitatile concrete de colaborare intre Federatia Patronilor Bihor si Universitatea Oradea.