Speciala – Centru de Resurse si Documentare privind Educatia Incluziva-Integrata Cluj-Napoca, institutie de invatamant special care functioneaza sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj, va gazdui marti, 3 noiembrie 2009, ora 11:00, la sediul din Cluj-Napoca, str. Bucuresti, nr. 32, lansarea parteneriatului multilateral Comenius “The European Food Passport Project”, presa fiind invitata sa participe la acest proiect.

Acest parteneriat finantat de Comisia Europeana prin programul “Lifelong Learning Programme”, se va derula in perioada septembrie 2009-iulie 2011. In cadrul acestui proiect, alaturi de scoala clujeana mai sunt parteneri scoala Durham Trinity School si Beaumont Hill School din Marea Britanie, scoala Võru Järve School din Estonia, scoala speciala internationala Rigas 1din Letonia, scoala Podstawowa z Odziałami Integracyjnymi im. Janusza Korczaka nr 1 w Rybniku din Polonia, Associação Portuguesa de Pais e Amigos do Cidadão Deficiente Mental (APPACDM) din Portugalia, Private Edirne Yagmur Cocuklar Special Education and Rehabilitation Center din Turcia, Arany János Általános Iskola és Gimnázium din Ungaria.


Scopul principal al proiectului il reprezinta cunoasterea de catre elevii scolilor speciale implicate a culturii celorlalte sapte state partenere si a caracteristicilor comune, a traditiilor gastronomice si a patrimoniului alimentar specific fiecarei tari. Dintre obiectivele proiectului amintim: reflectarea asupra identitatii europene care va permite o mai buna intelegere a rolului nostru ca cetateni europeni, declararea egalitatii si sarbatorirea diversitatii in toate institutiile partenere, promovarea importantei unui stil de viata sanatos care include regimul alimentar si sportul, intelegerea provenientei produselor alimentare si constientizarea comertului echitabil, crearea unei gradini organice, dobandirea de experiente ale vietii de zi cu zi, elemente importante pentru elevii cu cerinte educative speciale.

Activitatile care se vor derula se refera la: profilul institutiilor partenere, bucate traditionale, crearea unei gradini organice, meniul cantinelor scolilor noastre, evolutia pretului alimentelor de la producatori pana ajung in supermarket-uri.

Proiectul se va finaliza prin elaborarea unei carti de bucate, prin intermediul careia se va incerca promovarea produselor alimentare si a retetelor traditionale din toate statele implicate, aceasta urmand a fi tradusa in toate cele 8 limbi.