Un parteneriat pentru combaterea violenţei în unităţile de învăţământ din Argeş a fost încheiat, miercuri, între reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) .

„Parteneriatul are ca scop identificarea principalelor cauze generatoare ale violenţei, cât şi a modalităţilor eficiente prin care acest tip de comportament antisocial să fie diminuat. Reprezentanţii celor două instituţii au stabilit măsuri concrete de diminuare a actelor de violenţă şi a altor încălcări ale prevederilor legale întâlnite în rândul elevilor”, a anunţat comisarul Corina Georgescu de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Argeş.

IPJ Argeş va asigura includerea fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar în itinerariile de patrulare auto şi pedestre, cu punct obligatoriu de staţionare şi trecere, în special pe timpul sosirii şi plecării elevilor de la orele de curs. De asemenea, va identifica principalele cauze favorizante ale fenomenului de delincvenţă juvenilă şi va elabora planuri proprii de acţiune, de natură să contribuie la reducerea faptelor antisociale în unităţile de învăţământ.

La rândul său, ISJ Argeş va desemna un formator pe probleme de prevenire şi combatere a violenţei în şcoli, care va realiza un program de iniţiere a altor formatori în unităţile de învăţământ. Aceştia vor avea ca principală atribuţie informarea elevilor cu privire la consecinţele juridice ale faptelor infracţionale.

„Se va stabili un sistem de comunicare operativ şi eficient la nivel inter-instituţional, în funcţie de responsabilităţile fiecărei părţi, urmând a se identifica unităţile de învăţământ care nu îndeplinesc condiţiile de siguranţă pentru perimetrul şcolar”, a mai precizat comisarul Corina Georgescu.

Inspectorul şcolar general Florin Gardin afirma, recent, că numărul cazurilor de violenţă înregistrate în şcolile din Argeş a crescut foarte mult în ultima perioadă.
„Noi monitorizăm aceste acte de violenţă care se întâmplă în cadrul şcolilor şi vreau să vă spun că atâta violenţă ca în ultimele două săptămâni nu am mai întâlnit niciodată. Am legătură cu Inspectoratului Şcolar Judeţean din anul 1997 (…), dar nu au mai fost atâtea cazuri de violenţă. Un aspect pozitiv ar fi, totuşi, că nu au fost cazuri foarte grave”, a spus Gardin.

El a accentuat totodată faptul că fenomenul violenţei în şcoli are legătură cu alte fenomene negative, precum consumul de droguri şi de alcool, absenteismul şi abandonul şcolar. AGERPRES