O nouă şcoală profesională în sistem dual se va înfiinţa la Braşov, urmând să preia modelul educaţional al Şcolii Profesionale Germane Kronstadt (SPGK). Protocolul de parteneriat pentru proiectul de înfiinţare a Şcolii Profesionale Germane Kronstadt 2 a fost semnat, la Primăria municipiului Braşov, între Şcoala Profesională Germană Kronstadt, Colegiul Tehnic Energetic Remus Răduleţ, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Municipiul Braşov şi Asociaţia DWK Fit for Future.

”Astăzi am deschis un drum, care sper să continue şi sunt convins că va continua pentru că avem o colaborare foarte bună cu mediul privat, cu autorităţile locale, cu primăria. Toată lumea s-a implicat şi am reuşit un proiect pe care acum două luni de zile l-am început doar declarativ. Până la urmă am reuşit. Vom face a doua Şcoală Profesională Germană Kronstadt, un consorţiu cu Colegiul Tehnic Energetic Remus Răduleţ pe partea electromecanică. Vom avea un număr de 100 de elevi în patru clase. Este un început, iar dacă concurenţa va fi mare ne vom extinde. Avem 1000 de locuri anul acesta la nivel de învăţământ dual, în tot judeţul. Îi sfătuiesc personal pe toţi părinţii să se îndrepte spre învăţământul dual pentru că au multe avantaje. În primul rând un loc de muncă asigurat, bursă pe perioada celor trei ani de şcoală, profesori calificaţi”, a declarat inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, prof. Ion Negrilă.

Primarul Braşovului, George Scripcaru, a afirmat că învăţământul profesional dual este foarte necesar având în vedre că agenţii economici din judeţ au nevoie de forţă de muncă calificată. ”Am dus acest proiect într-o nouă etapă, aceea de a oferi absolvenţilor de clasa a VIII-a posibilitatea de a se pregăti profesional în domeniul electromecanicii, iar în viitor al electronicii şi al roboticii. După cum ştiţi, înfiinţarea şcolilor profesionale în sistem dual este un proiect de suflet pentru mine, dar este şi un proiect necesar pentru dezvoltarea economică a oraşului nostru. Cele cinci şcoli profesionale în sistem dual pe care ni le-am propus în municipiul reşedinţă vor prinde contur în următorii ani,ele se vor înfiinţa. Următoarea şcoală profesională în sistem dual pe care o vom deschide va fi pentru domeniul HORECA, unde este mare nevoie de forţă de muncă calificată”, a afirmat edilul Braşovului.

În anul şcolar 2018-2019 vor fi înfiinţate la Colegiul Tehnic ”Remus Răduleţ” un număr de patru clase cu specializarea electromecanică, cu sprijinul Şcolii Profesionale Germane Kronstadt. Începând cu anul şcolar 2019-2020 , vor fi demarate procedurile în vedere constituirii unui consorţiu între cele două unităţi de învăţământ, Şcoala Profesională Germană Kronstadt şi Colegiul Tehnic ”Remus Răduleţ”, cu scopul înfiinţării a două centre de competenţe profesionale, unul în domeniul electric, în cadrul Colegiului Tehnic ”Remus Răduleţ”, şi unul mecanic, în cadrul Kronstadt.

Directorul Colegiului Tehnic ”Remus Răduleţ”, Ioana Sorin Buksa, speră ca acest proiect să se dezvolte în următorii ani şi are toată încrederea că pasul făcut astăzi este unul foarte important atât pentru unitatea şcolară cât şi pentru pregătirea viitoare a elevilor.

Obiectivul este ca, în următorii ani, numărul de clase care vor funcţiona în cadrul acestui centru de competenţe profesionale în domeniul electric să ajungă de la înfiinţarea a patru clase a IX-a, în acest an şcolar, la 12 clase a IX-a, astfel încât să devină al doua şcoală profesională în sistem dual pentru domeniul electric.

Şcoala Profesională Germană Kronstadt este prima şcoală profesională în sistem dual din România care s-a înfiinţat în 2012 şi are susţinere din partea a 18 companii din zona Braşovului. Elevii care ajung aici se pregătesc în cinci meserii: operator maşini unelte cu comandă numerică, electromecanic maşini unelte şi instalaţii industriale, confecţioner articole din piele şi înlocuitori, sculer matriţer şi sudor. AGERPRES