SC „Astra Rail Industries (ARI)” SRL, având ca partener Clubul Oamenilor de Afaceri Germani (DRW) din Arad, a pus bazele unei colaborări cu Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” din municipiu, în urma căreia s-au înfiinţat, în cadrul acestei unităţi de învăţământ, două clase de şcoală profesională în care învaţă 56 de elevi. „ARI” este, de asemenea, partener de practică, alături de alţi agenţi economici arădeni, care s-au alăturat proiectului.

Bernd Bose, CEO al (ARI) SRL a precizat că 31 dintre elevii anului I de şcoală profesională au început practica în cadrul fostei Fabrici de Vagoane Marfă a Uzinei de Vagoane din Arad, actualmente „ARI” SRL.

„Începând din această săptămână, 21 elevi din clasa de sudori şi 10 elevi din clasa de operatori CNC din cadrul Colegiului Tehnic Aurel Vlaicu din Arad vor desfăşura practica în cadrul „ARI” SRL, ceilalţi 25 elevi făcând practică la alte firme. Practica are o durată de 5 săptămâni, a câte 6 ore pe zi, 5 zile lucrătoare pe săptămână, însumând în total 144 de ore aferente perioadei de practică necesară a fi desfăşurată la sfârşitul anului I de şcoală profesională”, a spus Bernd Bose.

El a adăugat că perioada de practică are ca scop familiarizarea elevilor cu uneltele şi cu maşinile moderne folosite în secţiile fabricii „ARI”, precum şi corelarea teoriei învăţate în primul an de studiu cu realitatea din producţie.

La rândul său, ing Michaela Borza, directorul Colegiului Tehnic, a precizat că şcoala profesională din cadrul colegiului are o durată de 3 ani, fiind prima formă de învăţământ dual de stat din Arad. „În anul I, elevii fac 20% din timp practică (252 ore de practică atât la şcoală, cât şi în fabrică), pentru ca în anii următori procentul timpului de practică să urce la 60% (782 ore) în anul II şi respectiv 72% (930 ore) în anul III. Pe durata şcolii, elevii beneficiază de 200 lei bursă din parte statului, la care se adaugă câte 200 de lei, în anul I, 250 de lei în anul II, 350 de lei în anul III, din partea agentului economic”, a afirmat Michaela Borza.

„ARI” dispune de locaţii special amenajate pentru efectuarea practicii, elevilor punându-li-se la dispoziţie tot necesarul pentru desfăşurarea acesteia: echipament de protecţie, maşinile aferente precum şi traineri. Elevii sunt instruiţi pe timpul practicii de tutori desemnaţi de şcoală, precum şi tutori din partea companiei.

Reprezentanţii acestei societăţi spun că doresc să susţină în continuare dezvoltarea învăţământului profesional la nivel local prin participarea ca partener de practică şi la generaţia care începe studiile în anul şcolar 2016 – 2017 la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”. Vor fi patru clase cu un total de 84 de elevi, atât pentru meseriile de sudor şi de operator CNC, cât şi pentru alte două noi meserii, de electromecanic şi respectiv mecanic utilaje. În perioada 13-17 iunie, au loc înscrieri pentru aceste clase de şcoală profesională.

„În ceea ce priveşte viitorul acestor elevi, „ARI” îi incurajează să îşi continue studiile în meseriile menţionate pentru a obţine diploma de inginer, lucru care ne-ar bucura. Compania este flexibilă cu privire la alocarea adecvată a timpului pentru companie, precum şi pentru studiu. Firma susţine persoanele calificate care sunt adevăraţi specialişti în domeniul lor şi aduc astfel un plus de valoare binevenită în producţia companiei”, a adăugat Bernd Bose. AGERPRES