Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a semnat, pe 22 martie, documentele necesare implementării, din această toamnă, în premieră pentru zona Moldovei, a sistemului de învăţământ dual. Potrivit lui Mihai Chirica, la solicitarea unor agenţi economici, în trei colegii tehnice din municipiul reşedinţă vor fi formate clase de elevi care se vor pregăti în sistem dual pentru meserii solicitate pe piaţă.

Astfel, la Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi, în colaborare cu SC Next Construct SRL Iaşi, va fi înfiinţată o clasă de 28 de elevi în domeniul de pregătire profesională construcţii, instalaţii şi lucrări publice. La finalul celor trei ani de studiu şi de practică, 14 dintre aceşti elevi vor dobândi calificarea profesională dulgher-tâmplar-parchetar, iar alţi 14 vor avea calificarea fierar – betonist – montator prefabricate.

În urma colaborării dintre cei de la Colegiul Tehnic Mihail Sturdza şi două companii din Iaşi, 21 de elevi se vor pregăti în domeniul mecanică, calificarea profesională lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic, trei dintre aceştia urmând să-şi dobândească abilităţile necesare în cadrul SC Next Construct SRL, iar alţi 18 vor efectua stagiile de practică la SC Chambon SRL Iaşi, firmă care a mai solicitat şi pregătirea a 12 elevi în domeniul Mecanică, calificarea profesională operator la maşini cu comandă numerică.

La Colegiul Tehnic de Transporturi şi Construcţii a fost încheiat un protocol de colaborare cu două companii, SC Apolodor 2003 SRL şi SC Grup Construcţii Est SA, pentru pregătirea a 22 de elevi în domeniul construcţii, instalaţii şi lucrări publice. 11 dintre aceştia vor dobândi calificarea profesională dulgher – tâmplar – parchetar, iar alţi 11 se vor califica în meseria de fierar – betonist – montator prefabricate.

„Mulţumim unităţilor şcolare şi companiilor care s-au implicat în implementarea sistemului de învăţământ dual la Iaşi, această iniţiativă constituind un real sprijin pentru elevii dornici să înveţe o meserie. De asemenea, acest sistem de pregătire va putea asigura firmelor respective posibilitatea de a avea angajaţi calificaţi în meserii în care piaţa muncii este deficitară în acest moment. Vom acorda tot sprijinul necesar dezvoltării sistemului de învăţământ dual şi suntem convinşi că în viitor tot mai mulţi agenţi economici vor investi în calificarea tinerilor din unităţile de învăţământ cu profil tehnic”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Conform declaraţiilor acestuia, pe lângă pregătirea teoretică şi pregătirea practică din modulele de specialitate asigurate de şcoli, operatorii economici implicaţi în proiect vor asigura pregătirea practică a elevilor, burse la nivelul celei acordate din fonduri publice, precum şi alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor. AGERPRES