umf timisoara.jpgUniversitatea de Medicină şi Farmacie ‘Victor Babeş’ din Timişoara în colaborare cu Universitatea din Szeged – ca instituţie coordonatoare – au demarat miercuri un parteneriat transfrontalier de cercetare medicală în cadrul proiectului intitulat ‘Dezvoltarea infrastructurii unui pol regional de excelenţă în cercetarea transnaţională cardiovasculară (HURO-CARDIO-POL). Proiectul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Ungaria 2007-2013.

‘Este vorba despre un parteneriat, aşa cum l-am visat de foarte multă vreme, cu Universitatea din Szeged. Am stabilit, nu doar o relaţie de colaborare ştiinţifică-didactică, dar, în acelaşi timp, reuşim şi să finanţăm proiectele noastre comune cu importante fonduri – vorbim despre întreaga colaborare cu Universitatea din Szeged, sumă ce ajunge la aproape un milion de euro doar pentru UMF şi aproape o jumătate din aceşti bani vin din acest proiect care a demarat astăzi (miercuri)’, a declarat prof. univ. dr. Dan Gaiţă, secretar ştiinţific al UMF ‘Victor Babeş’ din Timişoara.


Din valoarea totală a proiectului, de aproape un milion de euro, instituţiei timişorene îi revin 485.000 de euro, reprezentat de asistenţa financiară nerambursabilă din partea FEDR (85%), cofinanţarea din partea statului român este de 63.310 euro (13%) şi contribuţia proprie de 9.740 de euro (2%).


‘Banii vor fi folosiţi pentru cercetarea ştiinţifică, pentru crearea unei infrastructuri, pentru dotări ale unor laboratoare cu aparatură modernă, de top european. Se vor crea trei laboratoare noi de cercetare: un laborator de genetică moleculară (la Szeged), unul de microscopie confocală, lucru care a lipsit din dotarea laboratoarelor noastre până acum şi care poate vedea în interiorul celulelor, al mitocondriilor sau alte modificări, ridicând precizia diagnosticului până la un nivel la care nici nu visam până acum, şi un laborator de stocare a datelor şi de prelucrare a lor’, a afirmat prof. univ. dr. Dan Gaiţă.


Scopul general al proiectului constă în implementarea unui pol de excelenţă în domeniul cercetării cardiovasculare privind incidenţa, mecanismele apariţiei şi prevenirea bolilor cardiovasculare cu risc de moarte subită în populaţia euroregiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa. Din toată această cercetare, se doreşte ca pacientul să fie cel avantajat.


‘Dacă e să vorbim despre ceea ce înseamnă actualitate în medicină, înseamnă un diagnostic mult mai acurat şi mai rapid, prin accesul la o aparatură pe care o ai aici, în ţară sau, cel mult, la Szeged. Este vorba, în principal, despre aprofundarea cercetării, care se referă nu doar la una
fundamentală, lipsită de pacient în mijlocul ei, ci va fi dedicată, prin aplicaţii practice, pacienţilor. Din această cercetare ştiinţifică vor decurge metode pe care le vom aplica noi’, a concluzionat pentru AGERPRES secretarul ştiinţific al Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Victor Babeş” din Timişoara. AGERPRES