Manualele scolare dupa care se preda religia in invatamantul preuniversitar sunt perfectibile si pot fi revizuite, insa acest lucru nu poate fi facut prin lansarea unui atac in presa, a declarat Bogdan Popescu, consilier teologic-educational in cadrul Patriarhiei Romane, intr-o dezbatere organizata de Comisia pentru invatamant a Camerei Deputatilor si Grupul Ecumenic de Rugaciune din Parlament.
El a subliniat ca nu se poate face o generalizare in sensul ca manualele nu ar respecta valorile religioase.

Si reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii au subliniat ca manualele scolare sunt perfectibile, putand fi revizuite prin crearea unui dialog intre stiinta si credinta in cazul unor dispute pe subiecte precum marea schisma, sectele de prozelitism sau huniazii.

Megdonia Paunescu, reprezentant MEC, a afirmat ca nu se poate vorbi despre o „avalansa” a opiniilor in ceea ce priveste eliminarea religiei din invatamant, atata timp cat 81% dintre elevi sustin ca religia este importanta, iar 41% sunt de parere ca religia cultiva atitudinea de solidaritate umana.

In schimb, presedintele Ligii Pro Europa, Smaranda Enache, a aratat ca ”prin structura manualelor se aduce atingere idealului de confesiune si se produc inegalitati intre tinerii care ajung sa absolve acelasi sistem de invatamant”.

In acest context, Smaranda Enache a dat ca exemplu problema inexistentei unui sistem care sa permita inregistrarea la cultele religioase si depunerea unor cereri atat de catre cei care doresc sa urmeze cursurile de religie, cat si de cei care nu doresc acest lucru.

Petru Andea, liderul Grupului de Rugaciune din Parlament, a precizat, la randul sau, ca si Patriarhul Daniel admitea ca manualele au unele lacune si si-a manifestat dorinta ca reuniunea sa fie un inceput pentru relatia religie-scoala.

Ideea gasirii unei alternative pentru rezolvarea problemelor pe care le implica predarea religiei in scoala prin implicarea societatii civile a fost sustinuta si de deputatul Anghel Stanciu, in opinia caruia religia este absolut necesara in educatia copiilor deoarece, in prezent, in scoli, exista abuzuri de libertate cum sunt bataile. „Trebuie sa gasim solutii pentru a nu crea fanatisme. Societatea civila ar trebui sa fie un factor coagulant si nu dizolvant”, a adaugat Stanciu.

Prezent la dezbatere, senatorul PRM Aurel Ardelean a propus predarea religiei si in universitati.