patriarhul_alexei.jpgUniversitatea „Babes-Bolyai” din Cluj va solicita Patriarhiei Romane sa il invite pe patriarhul Alexei al Moscovei si al intregii Rusii in Romania pentru a-i acorda titlul de Doctor Honoris Causa, a declarat purtatorul de cuvant al institutiei Adina Florescu.
„Propunerea a venit din partea Facultatii de Teologie Ortodoxa, care a inaintat aceasta cerere conducerii Universitatii Babes-Bolyai. Dar, potrivit protocolul, patriarhul Moscovei poate veni la invitatia Patriarhiei Romane. Urmeaza, deci, sa inaintam propunerea si Patriarhiei Romane”, a afirmat Florescu. Ea a spus ca demersul este „in stadiul de idee” la Universitate.

Episcopul vicar patriarhal Ciprian Campineanul a afirmat ca atunci cand vor primi solicitarea Universitatii „Babes-Bolyai”, Patriarhia Romana isi va face datoria si-l va invita pe patriarhul Alexei al Moscovei si al intregii Rusii in Romania, dar si-a exprimat scepticismul ca Intaistatatorul Rusiei va accepta invitatia.

„Nu cred ca va veni personal. Probabil va trimite un reprezentat care sa-i ridice titlul de Doctor Honoris Causa, asa cum a facut si Papa Benedict al XVI-lea anul trecut, care a primit titlul aceleiasi universitati prin intermediul unui cardinal”, a afirmat PS Ciprian Campineanul.

In ultimii ani, intre Biserica Ortodoxa Romana si cea Rusa au existat tensiuni din cauza reactivarii, in toamna anului trecut, a celor trei eparhii din cadrul Mitropoliei Basarabiei, care este subordonata canonic Patriarhiei Romane.

In conditiile in care Patriarhia Moscovei considera Basarabia ca fiind teritoriul ei canonic, a acuzat Patriarhia Romana de „expansiune nationalista”, apreciind ca decizia a Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane de a reactiva sau reinfiinta eparhii istorice reprezinta un pericol la adresa unitatii lumii crestine.

Mitropolia Basarabiei a fost reactivata in anul 1992, fiind succesoarea spirituala, canonica si istorica a Mitropoliei Basarabiei, care a functionat pana in anul 1944 inclusiv, si se subordoneaza Patriarhiei Romane. Autoritatile moldovene au recunoscut Mitropolia Basarabiei abia in 2002, in urma unei decizii a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), de la Strasbourg.