univ_dunarea_galati.jpgPatru cadre didactice universitare s-au înscris în cursa pentru funcţia de rector al Universităţii ”Dunărea de Jos”, alegerile urmând a avea loc miercuri, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al instituţiei de învăţământ superior, Luiza Şerbănescu.

Potrivit acesteia, cei patru – prorectorii Iulian Bârsan şi Mirela Praisler, decanul Facultăţii de Ştiinţe şi Mediu, Lucian Georgescu, şi profesorul universitar doctor la Facultatea de Litere, Nicolae Ioana – au avut la dispoziţie două săptămâni de campanie electorală academică în care şi-au făcut cunoscute ideile, proiectele, planurile manageriale.

”Două săptămâni în care cei patru au încercat să devină mai cunoscuţi, în special pentru cei aproximativ 700 de electori din universitate-cadre didactice şi studenţi-, dar şi pentru întreaga comunitate locală, principala beneficiară a actului academic”, a spus Luiza Şerbănescu.

Pentru validarea alegerilor de miercuri este nevoie de prezenţa la urne a jumătate plus unul din numărul total al celor înscrişi pe liste (aproximativ 700). Dacă niciunul dintre candidaţi nu obţine jumătate plus unu din numărul total al voturilor valabil exprimate, va avea loc un nou tur de scrutin, în care vor intra numai primii doi candidaţi. Dacă va fi cazul, acest al doilea scrutin va avea loc vineri.

Şi noul Senat al Universităţii ”Dunărea de Jos” este aproape constituit. Vineri au avut loc alegeri pentru desemnarea cadrelor didactice care vor face parte din această structură, în timp ce studenţii au fost desemnaţi sâmbătă. Pentru alegerea cadrelor didactice s-au prezentat la urne puţin peste o jumătate din numărul celor cu drept de vot: 321 de persoane dintr-un total de 624 de cadre didactice cu drept de vot (51,4%). Dintre cei prezenţi la vot, 82% s-au declarat de acord cu componenţa Senatului propusă de departamentele din cadrul facultăţilor, doar 18% fiind împotrivă.

Şedinţa de constituire a forului suprem din universitate are loc marţi, cu doar o zi înaintea alegerilor generale pentru funcţia de rector. Alegerile la Universitatea ”Dunărea de Jos” au fost decalate cu o săptămână, în urma unor verificări ale corpului de control al ministrului Educaţiei, care au evidenţiat o serie de nereguli la constituirea Senatului. Pentru a nu risca o invalidare a alegerilor, conducerea universităţii a decis să reia întregul proces electoral de la zero. AGERPRES