discursuri_concurs.jpgSâmbătă, 16 aprilie, începând cu ora 11.00, la Centrul de Limbi Străine Flying Colours din Bucureşti, douăzeci de elevi cu vârste cuprinse între 11 şi 19 ani vor participa la finala naţională a Concursului Internaţional de Discursuri EF Challenge. Cele mai bune patru discursuri se vor califica mai departe la selecţia mondială a competiţiei, care va avea loc în data de 30 aprilie.

La ediția din acest an a competiţiei, organizată de Qdays Educational Holidays, s-au înscris peste 200 elevi din toată ţara, care au trebuit sa găsească răspunsul la una dintre cele mai interesante întrebări din lume – “Crezi că nimic nu e imposibil?”. Douăzeci dintre cele mai convingătoare discursuri, în limba engleză, au fost selectate de un juriu format din 4 specialişti în public-speaking şi profesori de limba engleză, pentru a participa la faza naţională a concursului. La competiţia pentru marea selecţie mondială, juriul va alege cele mai bune 2 discursuri pe care le vor susţine cinci elevi cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani, iar pentru categoria de vârstă 15-19 ani, 15 tineri se vor lupta pentru a obţine cele două locuri care îi vor trimite la următoarea etapă.

Finaliştii vor prezenta acelaşi discurs pe care l-au pregătit sub atenta coordonare a profesorului şi care a fost trimis organizatorilor pentru selecţia naţională, dar spre deosebire de etapă trecută, discursul va fi susţinut în faţa unui juriu. Discursurile câştigătorilor se vor filma de organizatori şi se vor trimite la selecţia mondială. În continuare, după o amănunţită selecţie, vor fi anunţate cele mai bune 20 de discursuri din lume, care vor fi prezentate în faţa unui public internaţional, la Forumul EF Youth Leadership, ce va avea loc în august 2016, la Rio de Janeiro (Brazilia).

Pentru selecţia mondială, organizatorii au pregătit și premii atractive pentru participanții din întreaga lume. Douăzeci dintre aceștia, cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, vor fi câștigătorii unei excursii la EF Youth Leadership Forum în Rio de Janeiro. Cei mai mici dintre oratori (11-14 ani) au șansa să câștige un curs împreună cu colegii de clasă, în Marea Britanie sau în Singapore. Zece elevi vor câștiga o tabără internațională de studii pe o durată de 2 săptămâni. Recompensați vor fi și profesorii coordonatori, iar zece dintre aceștia vor primi un curs de pregătire didactică în străinătate și 300 de elevi și profesori vor câștiga un curs online de limbă engleză la EF Englishtown, pe o durată de 3 luni.

”În urma pre-selecţiilor care au avut loc în şcoli, au fost trimise către pre-selecţia naţională peste 45 de discursuri elaborate şi prezentate de elevii români. Am rămas cu toții foarte plăcut surprinşi de profunzimea argumentelor şi de viziunea lor despre lume şi viaţă. Totodată, am remarcat optimismul cu care aceştia privesc viitorul lor şi credem cu tărie că ţara noastră excelează la capitolul public-speaking-ului, mai ales în rândul elevilor. Putem afirma, fără teama de a greşi, că elevii români sunt unii dintre cei mai buni oratori din lume. Trăind într-o epocă a globalizării, în care comunicarea publică şi cea intercomunitară reprezintă unele dintre cele mai importante valori pe care copiii trebuie să le deprindă, considerăm că sistemul educaţional românesc ar trebui să ia în calcul şi introducerea unei materii opționale de public-speaking, care să îi pregătească pe tineri pentru societatea modernă.”, declară Andrei Henegar, directorul Qdays Educational Holidays şi coordonatorul etapei naţionale a concursului internaţional de discursuri.