costoiu_mihnea.jpgMinistrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, a declarat miercuri că patru instituţii de învăţământ superior nu vor mai organiza examene de admitere începând din acest an, urmând să intre în lichidare.

„Sunt mai multe criterii de calitate care nu au fost îndeplinite de aceste patru universităţi. Una dintre ele a considerat de comun acord cu MEN că trebuie să îşi închidă programele de studii. Este vorba de Institutul Teologic Romano-Catolic din Bucureşti. Celelalte trei nu mai îndeplineau standarde de calitate. (…) Au fost în monitorizare un an, un an şi jumătate, iar după acest timp am constatat că nu se întâmplă absolut nimic. Pe cale de consecinţă nu mai puteam permite să se organizeze examen de admitere la aceste programe. Nu aveau suficiente cadre didactice, nu aveau suficiente spaţii, o parte din holurile care aparţineau universităţilor au fost duse către alte entităţi, închiriate şi aşa mai departe. Nu mai îndeplineau diferite standarde de calitate. O parte dintre ele aveau probleme cu documente şcolare”, a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, alte trei instituţii de învăţământ superior, care sunt monitorizate, riscă să ajungă în aceeaşi situaţie în cazul în care nu îşi remediază problemele.
„Celelalte trei, dacă nu îşi îndeplinesc condiţiile de calitate, riscă şi ele să ajungă în aceeaşi situaţie”, a spus Costoiu, la B1 Tv.

El a precizat că anul acesta şi anul trecut s-a redus numărul specialităţilor de studii cu 321, adică peste 13% din totalul programelor de studii care se organizează în România. „Este cea mai mare curăţenie care întâmplă în sistemul educaţional românesc de 25 de ani”, a mai afirmat ministrul.

Cele patru instituţii de învăţământ superior care nu mai au voie să organizeze, începând cu acest an, examene de admitere pentru specialităţile pe care le au sunt Institutul Teologic Romano-Catolic din Bucureşti, Universitatea Financiar-Bancară din Bucureşti, Universitatea „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi, Universitatea „Mihai Eminescu” din Timişoara.

Toate programele celor patru universităţi intră în lichidare începând cu acest an. AGERPRES