lot olimpic.jpgLotul olimpic al Romaniei a obtinut patru medalii (doua de aur si doua de argint), o mentiune si un premiu special, la a treia editie a Olimpiadei Internationale de Astronomie si Astrofizica, desfasurata in perioada 19-26 octombrie, in Iran.

Posesoare a unei mentiuni la editia precedenta (Indonezia), Ioana Zelko (clasa a XII-a/Liceul International de Informatica din Bucuresti) a reusit un remarcabil salt calitativ, obtinand acum o medalie de aur. A doua medalie de aur pentru Romania a fost cucerita de Marius Constantin, elev in clasa a XII-a tot la Liceul International de Informatica din Bucuresti.

Medaliata in 2007 si 2008 cu argint, Miruna Oprescu (clasa a XI-a/Liceul Teoretic „Ovidius” din Constanta) si-a egalat performanta, dar spre deosebire de anii anteriori, a fost distinsa cu un premiu special pentru cea mai clara redactare a unei teze la proba teoretica. Vlad Dumitru Margarint (clasa a XII-a/Colegiul National „Gh. Rosca Codreanu” din Barlad) este castigatorul celei de-a doua medalii de argint. Kruk Sandor (clasa a XII-a/Colegiul National „Vasile Lucaciu” din Baia Mare – „bronz” anul trecut) a fost recompensat cu o mentiune.

Competitia a reunit peste 100 de concurenti din peste 20 de tari. In randul echipelor din Europa, lotul Romaniei s-a clasat pe prima pozitie, devansand Polonia, Ucraina, Lituania, Serbia, Slovacia si Belarus (in clasamentul olimpiadei, olimpicii romani au ocupat pozitia a treia dupa India si Iran). In plus, toti evaluatorii au apreciat calitatea pregatirii elevilor nostri, buna crestere si calitatile delegatiei romane.