Lotul olimpic al României a obținut la Olimpiada Internațională de Științe ale Pământului (International Earth Science Olympiad – IESO) două medalii de aur, una de argint și una de bronz – cel mai bun rezultat din istoria participării la această competiție.

Potrivit unui comunicat al MEN, medaliile de aur au fost cucerite de Andrei Sandu (clasa a X-a/Colegiul Național din Iași) și Ștefan-Răzvan Bălăucă (clasa a XI-a/Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Botoșani). Irina Mălina Strugaru (clasa a XI-a/Colegiul Național din Iași) a obținut o medalie de argint, iar George-Valentin Datcu (clasa a X-a/Colegiul Național ”Mihai Viteazul” din Ploiești) a fost medaliat cu bronz.

Olimpiada Internațională de Științe ale Pământului este o competiție în cadrul căreia concurenții susțin individual o probă teoretică și una practică.

„Pentru a încuraja colaborarea între elevii din țările participante, se organizează echipe internaționale, care primesc teme de cercetare privind poluarea mediului dintr-o anumită arie geografică și sarcina de a realiza un proiect cu posibile soluții pentru ameliorarea problemelor din acea zonă. În această secțiune a concursului, trei elevi români (Irina Mălina Strugaru, Andrei Sandu și George Valentin Datcu) s-au clasat, cu echipele internaționale din care au făcut parte, pe locurile 1 și 2”, afirmă sursa citată.

La a XI-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Științe ale Pământului, desfășurată la Nisa, în perioada 21 – 30 august, au participat 120 de elevi din 29 de țări. AGERPRES