agache dorel.jpgInspectoratul Şcolar Judeţean Braşov a definitivat activitatea de comasare, fuziune sau arondare a unor unităţi şcolare, organizarea centrelor bugetare şi reducerea personalului din învăţământ pentru anul şcolar 2010-2011.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, Dorel Agache, a declarat marţi că situaţia s-a clarificat în tot judeţul şi nu este vorba numai despre comasări de unităţi de învăţământ, ci şi de fuziuni sau arondări.

„În ceea ce priveşte comasările în municipiul Braşov este vorba despre Liceul „Constantin Brâncoveanu” care se va comasa cu Colegiul de Ştiinţe ale Naturii „Emil Racoviţă” şi se va crea o nouă entitate şcolară cu un număr de 950 de elevi. În locul liceului „Constantin Brâncoveanu” s-a propus mutarea a trei grădiniţe a căror imobile au fost revendicate şi câştigate în instanţă”, a spus Agache.


Tot în municipiul Braşov Grupul Şcolar „Sf. Voievozi” se va comasa cu Liceul” Nicolae Titulescu”, iar Grupul Şcolar „Astra” se va comasa cu Colegiul Tehnic „Iosif Şilimon”. În ceea ce priveşte învăţământul primar şi gimnazial vor avea loc o serie de fuziuni a şcolilor generale nr.3 cu 7, 23 cu 28 şi 17 cu 11. Altele cum este şcoala generală nr.16 va fi arondată şcolii generale nr. 14, iar managementul va fi asigurat de una dintre şcoli. Şi în municipiul Făgăraş, şcoala generală nr.1 va fi arondată Colegiului Naţional” Radu Negru”, iar şcoala generală nr.3 va fi arondată Colegiului Tehnic „Aurel Vijoli”.


Tot în municipiul Făgăraş, vor fi comasate şcolile generale 4, 5 şi 7. În municipiul Săcele, şcoala generală nr.1 se va comasa cu şcoala generală nr.2 secţia română, iar şcoala generală nr.1 – secţia maghiară se va comasa cu Liceul maghiar” Zoizoni Rab Istvan”. Activitatea a fost reorganizată şi în cadrul centrelor bugetare astfel că la nivelul municipiului vor funcţiona doar opt centre bugetare comparativ cu cele existente în prezent aproape în fiecare unitate de învăţământ. La nivelul celor 22 de şcoli generale din municipiul Braşov s-a propus funcţionarea a două centre bugetare care vor avea ca încadrare câte un post de director coordonator, trei contabili, un casier şi un post de secretar.La nivel liceal au fost propuse patru centre bugetare pentru 16 licee, două centre bugetare pentru învăţământul teoretic şi vocaţional care cuprinde nouă licee şi două centre bugetare pentru un număr de trei licee tehnologice. „Reorganizări şi reaşezări de activitate vor avea loc şi în reţeaua unităţilor de învăţământ finanţate direct de Consiliul Judeţean, precum şi a cluburilor sportive şi a Palatului Copiilor”, a mai spus inspectorul şcolar general. Acesta a precizat că spaţiile rămase libere în urma comasărilor, fuziunilor sau arondărilor vor fi folosite tot în reţeaua de învăţământ.


„Având în vedere că Biserica Evanghelică a câştigat în instanţă, de la începutul acestui an, cinci instituţii de învăţământ între care sedii de licee, şcoli generale sau grădiniţe, în spaţiile libere vom muta elevii din clădirile revendicate. Dacă ar fi să cumpărăm, de exemplu, clădirea Liceului Sportiv, revendicată, ar trebui să plătim suma de 8,4 milioane de euro. Alte câteva sute de mii de euro costă şi celelalte clădiri. Cred că nici Ministerul Educaţiei şi nici autorităţile locale nu-şi permit să plătească asemenea sume. Şi, dacă ar fi să închiriem aceste spaţii, chiria trebuie plătită tot în euro şi este destul de mare. Tot în spaţiile rămase libere în urma restrângerilor de activitate vor mai fi înfiinţate centre pentru formarea profesională a adulţilor sau alte proiecte”, a arătat Dorel Agache. În ceea ce priveşte reducerea numărului de posturi în învăţământ, inspectorul şcolar general a afirmat că situaţia s-a clarificat şi că nu vor fi afectate cadrele didactice titulare.


„Vor pleca doar dintre suplinitori şi nici aceştia toţi. Este vorba despre 400 din cei 2.400 de suplinitori care, în anul şcolar viitor, nu vor mai avea catedra asigurată, a subliniat inspectorul şcolar general. Referitor la denumirile unităţilor de învăţământ rezultate în urma comasărilor, deocamdată nu s-a ajuns la o decizie clară, dar în câteva zile şi acest lucru se va clarifica”, a mai spus Dorel Agache.AGERPRES