top_universitati.jpgPatru institutii de invatamant superior din Romania figureaza in Clasamentul International al Universitatilor – QS World University Rankings publicat pe TopUniversities.com/Rankings2013. Clasamentul realizat in acest an este cel mai extins de pana in prezent, cuprinzand 100 de noi universitati, ajungand astfel la un top 800, cu 76 de tari reprezentate.

Pe langa date statistice referitoare la cercetare si procesul de predare, clasamentul universitatilor realizat de QS este cel mai mare de acest gen, incluzand si sondaje bazate pe opiniile a 62,094 de cadre universitare (QS Global Academic Survey) si 27,957 angajatori (QS Global Employer Survey).

In aceasta editie a clasamentului, Romania este prezenta cu patru universitati: Universitatea Alexandru Ioan Cuza University din Iasi (701+), Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca (701+), Universitatea din Bucuresti (701+) si Universitatea de Vest din Timisoara(701+).

Ben Sowter, coordonatorul departamentului de cercetare din cadrul QS, declara: „Desi au pierdut cateva pozitii in clasament, universitatile din Romania raman totusi in top 800 mondial. Dificultatile cu care se confrunta sistemul universitar in Romania si situatia economica generala sunt printre cauzele acestei caderi in clasament. Toate institutiile evaluate au inregistrat o scadere in ceea ce priveste numarul de citari ale lucrarilor academice, numarul cadrelor universitare si al studentilor internationali. In ceea ce priveste evaluarea din partea companiilor angajatoare, Universitatea din Bucuresti si Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca au inregistrat o dinamica pozitiva”.

La nivel global, MIT (Massachusetts Institute of Technology) ramane in continuare in fruntea clasamentului, insitutia fiind urmata de Harvard si Cambridge. In Europa Centrala si de Est, Rusia domina in continuare pozitiile, cu 11 universitati in top 20 regional.