Traseele de patrulare ale poliţiştilor vor include începând de luni toate unităţile şcolare din judeţul Galaţi, măsura fiind menită să contribuie la menţinerea siguranţei în şcoli, a anunţat, vineri, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Galaţi, comisar Dănuţ Lefter. Potrivit acestuia, la fiecare unitate şcolară vor fi afişate la loc vizibil datele de contact ale poliţistului de proximitate.

Lefter a precizat că cele 50 de patrule existente în municipiul Galaţi şi cele 61 ale posturilor de poliţie rurală vor avea în atenţie cele 439 de unităţi şcolare din judeţul Galaţi.

Poliţiştii vor fi prezenţi, zilnic, în zona şcolilor, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor. De asemenea, vor fi supravegheate în permanenţă traseele de deplasare ale elevilor.

Conform deciziei luate la nivelul Prefecturii Galaţi şi Poliţiei Locale i s-a repartizat asigurarea ordinii şi liniştii publice în 170 de unităţi şcolare, dintre care 51 în mediul urban şi 119 în mediul rural.

Potrivit datelor IPJ Galaţi, în judeţ există 439 de unităţi şcolare, din care 141 în mediul urban, 68 fiind grădiniţe, 43 şcoli şi 30 licee şi 298 în mediul rural, 166 fiind grădiniţe, 127 şcoli şi cinci licee. Dintre cele 141 de unităţi şcolare din mediul urban, numai 80, reprezentând 57%, au camere video. Un număr de 46 au camere video amplasate pe holuri şi în clase, iar 34 doar în exteriorul clădirii. În mediul rural, dintre cele 298 de unităţi şcolare doar 50 au monitorizare video, reprezentând 17%. 22 de şcoli au camere în interior, iar 28 în exterior.

Cât priveşte paza asigurată până acum în şcoli, dintre cele 167 de unităţi de învăţământ preuniversitar, 71 au pază proprie, în alte 74 de şcoli paza este asigurată cu o firmă privată şi în alte 22 de unităţi paza este mixtă – ziua cu personal propriu, noaptea cu paznici plătiţi sau invers.
Tot potrivit datelor IPJ Galaţi, 35% dintre şcolile gălăţene au în preajmă baruri sau magazine care vând produse interzise minorilor, fiind vorba despre 65 de unităţi şcolare din mediul urban şi 88 din mediul rural. AGERPRES