Ministerul Educaţiei Naţionale are pe agenda principală evaluarea performanţei universităţilor, a vineri ministrul Pavel Năstase, la Congresul Uniunii Studenţilor din România.

MEN are pe agenda principală pot spune evaluarea performanţei universităţilor – clasificarea universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii. Această acţiune trebuia făcută imediat după ce a fost dată Legea 1 din 2011, aşa scrie în lege. Nu neapărat că scrie în lege, noi avem mult legi care nu sunt respectate şi unde s-au prevăzut anumite lucruri care nu s-au făcut. Ca să facem această evaluare a universităţilor avem nevoie de o metodologie. Această metodologie se află în momentul de faţă într-un prim draft pe care săptămâna viitoare îl vom dezbate într-o comisie de specialitate oameni cu experienţă în materie. Este necesară această clasificare şi ierarhizare a universităţilor„, a afirmat Năstase.

El a spus că, ulterior, draftul de metodologie va fi supus dezbaterii publice. „Sper să obţinem un draft care mai apoi va fi supus dezbaterii publice. Va fi o dezbatere în primul rând în Consiliul Naţional al Rectorilor, împreună cu preşedinţii senatelor universitare. Va fi o dezbatere chiar publică cu toată comunitatea universitară din România ca să finalizăm această metodologie. Eu sper ca în maxim două luni să avem această metodologie. Ca să aplicăm metodologia trebuie să formăm un consorţiu alcătuit din reprezentanţii studenţilor, ARACIS, MEN, dar şi un organism internaţional care se pricepe la aşa ceva”, a arătat ministrul.

Potrivit acestuia, există deja o bază de date în care multe dintre universităţile româneşti au introdus informaţii. „Deja ca bază de date foarte multe universităţi din România au aplicat pe o platformă. Această platformă treptat a căpătat foarte multă încredere din partea universităţilor, foarte multe universităţi au introdus datele pe această platformă. Avem 41 de universităţi care au aplicat pe această platformă”, a spus Pavel Năstase.

El a arătat că îşi doreşte ca evaluarea să fie una continuă şi nu făcută o dată la cinci ani. „Aş dori ca această evaluare să fie una continuă. În lege spune că se face evaluarea şi este valabilă cinci ani. Aş dori foarte mult ca datele care au fost introduse iniţial să fie actualizate în fiecare an. (…) Această platformă permite universităţilor să se compare şi la nivel internaţional”, a precizat demnitarul.

Totodată, Pavel Năstase a susţinut că vor fi evaluate şi şcolile doctorale, demers care ar fi trebuit să fie făcut încă din anul 2011. „Şcolile doctorale nu au fost evaluate. Trebuiau evaluate din 2011. A fost dat Codul studiilor doctorale. Nu s-a făcut. Trebuie să facem lucrul acesta. Vrem ca acest lucru să se întâmple în anul universitar 2017 – 2018. Este nevoie iarăşi de o metodologie. Aceste metodologii trebuie promovate prin Hotărâre de Guvern. Suntem în lucru, vedem”, a afirmat ministrul Educaţiei.

El a amintit că un proiect la care MEN lucrează este Legea educaţiei. „Un proiect la care începem să lucrăm este Legea Educaţiei Naţionale. Avem nişte analize. Legea a fost foarte mult modificată de-a lungul timpului. Avem şi acest proiect, lucrăm împreună cu Administraţia Prezidenţială, acolo este proiectul ‘România Educată’. Noi numim proiectul la care lucrăm şi care va include rezultatele de acolo ‘România Competentă’, care va avea ca segment important învăţământul superior”, a adăugat Pavel Năstase.

Întrebat despre bugetul Educaţiei pentru anul viitor, demnitarul a spus că nu poate să facă un angajament că acesta va fi de 6% din PIB. „Îmi este greu să spun acum ce se va întâmpla. Eu sper ca şi în 2018 să fie o creştere, nu pot să dau un angajament că va fi 6% din PIB aşa cum prevede legea. Vă promit că voi face tot posibilul ca în anul 2018 să acoperim toate cerinţele care sunt formulate prin bugetul de stat, inclusiv creşterile de burse. (…) Eu cred că este foarte bine să găsim resurse să creştem cât mai mult. Poate 6% s-ar putea să ajungem la concluzia că este puţin, poate trebuie 8% o perioadă de timp ca să revigorăm sistemul şi după aceea să ajungem la un 6%, dar un lucru foarte important este cum gospodărim aceste resurse”, a mai declarat reprezentantul MEN. AGERPRES