Ministrul Educaţiei Naţionale, Pavel Năstase, a declarat, într-o emisiune televizată, că este de acord cu cei care spun că trebuie să încercăm să păstrăm tinerii valoroşi în ţară, dar în acelaşi timp, nu poate nega experienţa pozitivă pe care aceştia o acumulează în timpul studiilor făcute în străinătate.

„Ştiu că ministrul Cercetării şi Inovării Tehnologice a prezentat chiar astăzi, în Guvern, o propunere (de acordare de granturi pentru olimpici – n.r.), eu cred că domnia sa a vrut să dea următorul mesaj – că trebuie să păstrăm în România valorile şi atunci şi acest nivel de pregătire care s-ar realiza în prima etapă din universităţile din România este, cred, o abordare potrivită, de ce nu?!”, a declarat Pavel Năstase la Digi 24.

Cât priveşte propunerea Academiei Române ca absolvenţii universităţilor să fie obligaţi să muncească în ţară pe o durată cel puţin egală cu durata studiilor bugetate, restituind, astfel, banii investiţi de statul român pentru pregătirea lor, ministrul Educaţiei a declarat că acest fenomen este greu de controlat şi că plecarea tinerilor în străinătate trebuie privită şi ca un avantaj.

„Eu cred că trebuie să ne gândim că aceşti tineri, foarte mulţi sau o bună parte dintre ei, după o experienţă în străinătate unde îşi completează studiile, fac doctorate sau fac cercetare, revin tot în România (…). Deci, eu cred că e greu să controlezi acest fenomen şi trebuie să ne gândim la efectele pozitive, că ar putea să revină în România (…) şi se recuperează cumva investiţia care s-a făcut iniţial (…). Foarte mulţi dintre cei care pleacă au această curiozitate, să vadă ce se întâmplă afară, să aibă un element de comparaţie, care îi ajută foarte mult să-şi dezvolte capacităţile de gândire ştiinţifică, într-un anume fel, dar şi să capete o experienţă mai practică acolo, având posibilitatea să facă cercetare în laboratoare de top, care la noi, în România, nu există în toate domeniile de activitate”, a mai spus ministrul Educaţiei.

El a apreciat că învăţământul universitar din ţara noastră este cu 10-15 ani în urma celui din Vest, însă consideră că avem şi noi universităţi de top care rivalizează cu cele mai bune din lume. AGERPRES