Paza este asigurată în mai puţin de un sfert din unităţile de învăţământ ale judeţului Timiş

Violenţa juvenilă în şcolile timişene şi în imediata apropiere a acestora a crescut în primul semestru al anului şcolar în curs, în comparaţie cu perioada similară a anului şcolar precedent, cu procente ce variază între 10% şi 30%. Potrivit datelor prezentate de oficialii judeţeni, principalele cauze sunt lipsa asigurării pazei în şcoli, neimplicarea suficientă a părinţilor în prevenirea comportamentului agresiv al copiilor, dar şi anunţarea tardivă a conducerii şcolilor sau a poliţiei, de către cadrele didactice, în privinţa conflictelor sau a situaţiilor periculoase create de elevi.

“Pe semestrul I am înregistrat 43 de infracţiuni comise în zona adiacentă a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi în incinta acestora, cu 10 mai multe decât anul trecut, ceea ce înseamnă o creştere creştere cu 30%. Dintre acestea, 37 de situaţii am înregistrat în mediul rural, fiind în creştere faţă de perioada de referinţă precedentă”, a declarat, luni, în cadrul colegiului prefectural, comisar-şef Sorin Muntean, de la Inspectoratul de Poliţie Timiş.
Victimele acestor agresiuni juvenile au crescut de la 28 la 37, iar autorii infracţiunilor au ajuns la 21. Majoritatea infracţiunilor au contat în furturi de celulare, la care se adaugă o vătămare corporală, o tâlhărie şi o ameninţare.

Pentru reducerea violenţei juvenile, jandarmii timişeni au început să participe la şedinţele cu părinţii, pentru a-i face pe elevi să aibă încredere în oamenii legii, astfel încât aceştia să îi anunţe primii pe poliţişti şi pe jandarmi despre actele de violenţă. ”În cursul anului trecut am aprobat un Plan de măsuri în vederea asigurării măsurilor necesare unităţilor de învăţământ; azi am făcut o evaluare a modului în care acesta a fost aplicat. Am stabilit să atragem atenţia unor unităţi administrativ-teritoriale cu privire la modul în care asigură paza în unităţile de învăţământ, precum şi a modului în care realizează monitorizarea activităţilor care se desfăşoară în acestea”, a declarat prefectul Eugen Dogariu.

În prezent, din cele peste 500 de unităţi şcolare, paza este asigurată în doar 122. Prof. Aurelian Sima, reprezentantul Inspectoratului Şcolar Timiş, a prezentat mai multe activităţi tematice care au avut ca scop reducerea violenţei în şcoli, în care au fost implicate cadre didactice, elevi, părinţi, psihologi, poliţişti şi jandarmi.
Ultimele acte de violenţă gravă în şcolile timişorene au avut loc în urmă cu aproape patru ani, când în urma unei lovituri primite de la un coleg, un licean a ajuns la spital în stare de inconştienţă. AGERPRES