isj_bn.jpgPrimul sef de institutie deconcentrata din judetul Bistrita-Nasaud schimbat de PD-L, dupa iesirea PSD de la guvernare, este inspectorul scolar general Stela Todea, care a fost nominalizata de social-democrati pentru ocuparea acestei functii, sotul sau fiind membru al acestui partid.

In locul Stelei Todea, la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) a venit, marti, democrat-liberal Vasile Marc, fost adjunct al acestei institutii in perioada 2001-2003, cand Marc facea parte din PSD. Schimbarea fusese anuntata inca de vineri de presedintele PD-L Bistrita-Nasaud, Ioan Oltean, care declarase ca prima institutie unde va cere schimbarea sefiei este ISJ.

In ceea ce ii priveste pe cei doi adjuncti, Marioara Secheli (PSD) si-a prezentat, marti, demisia, dar va mai ramane pe functie cel putin 15 zile, pana cand se va gasi un inlocuitor, iar Gheorghe Pop (PC) a intrat in concediu medical, motivand ca a suferit in cursul zilei de luni un puseu de tensiune. In cadrul unei sedinte la care au participat angajatii ISJ, administratorul judetului Vasile Negruseri si vicepresedintele Consiliului Judetean, Iancu Luca (PD-L), prefectul de Bistrita-Nasaud, Cristian Florian, a dat citire ordinului de inlocuire a Stelei Todea din functie cu Vasile Marc.

„Atrag atentia la modul cat se poate de serios ca in aceasta institutie singura politica care trebuie dusa este cea a guvernului si a performantei. Nu vreau sa mai aud parinti sau copii care se plang de schimbarea directorilor de scoli pe criterii de prietenie”, le-a spus prefectul celor prezenti.

Stela Todea, dupa noua ani petrecuti in ISJ Bistrita-Nasaud, dintre care ultimele sase luni in calitate de inspector scolar general, se va intoarce sa predea limba franceza la Colegiul national ‘Andrei Muresanu’ din Bistrita, in timp ce noul sef al institutiei va lasa pe altcineva sa predea matematica la scoala generala ‘Liviu Rebreanu’ din Beclean, unde este titular, cat timp se va afla la conducerea inspectoratului.

„O parte dintre colegii din inspectorat au fost numiti pe criterii politice si nu este posibil asa ceva, trebuie oameni profesionisti. Eu nu mai doresc sa se faca politica in Inspectoratul Scolar. In ceea ce priveste directorii de scoli, sunt foarte multe situatii unde au fost schimbati, fara niciun temei, oameni bine pregatiti, care au condus unitatile scolare indiferent de culoarea politica, pe parcursul a zeci de ani. Unii au fost schimbati chiar cu persoane aduse din alte unitati scolare. Indiscutabil, acesti oameni trebuie sa se intoarca la locul lor”, a declarat, imediat dupa instalare, Vasile Marc.

Noul inspector scolar general a fost, pana in septembrie 2008, membru al PSD, castigand un mandat de consilier judetean pe listele acestui partid, in urma alegerilor locale de anul trecut. Vasile Marc a demisionat, insa, din PSD si a trecut la PD-L, candidand din partea acestui partid pentru functia de deputat. Chiar daca nu mai este membru PSD, Vasile Marc nu si-a pierdut calitatea de consilier judetean, el atacand in instanta decizia fostului sau partid de a cere vacantarea postului sau si numirea altui consilier, din randurile social-democratilor.AGERPRES