Peste 45.000 de absolventi de gimnaziu sustin pe 4 februarie prima proba, la limba si literatura romana, a sesiunii speciale a Testelor Nationale 2007.
Comisia nationala de examen va organiza, la sediul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, in toate cele patru zile in care vor avea loc probe (4-7 februarie), incepand cu ora 8,50, sedinta publica de extragere a variantei de subiect din cele 100 posibile.

Initial, pentru sustinerea acestui examen in sesiunea speciala s-au inscris 45.071 candidati, iar, cu aprobare speciala de la MECT, Directia Generala Management Invatamant Preuniversitar, inca 281 candidati.

Numarul total de candidati este de 45.352, repartizati in 175 de centre de examen special constituite. Dintre acestia, 26.560 candidati vor sustine examenul in alta localitate decat cea de resedinta, cazarea acestora fiind asigurata de Inspectoratele Scolare Judetene/al municipiului Bucuresti. Lucrarile vor fi evaluate in 56 de centre.

Calendarul sesiunii speciale a Testelor Nationale este urmatorul: 4 februarie – limba si literatura romana (test scris), 5 februarie – limba si literatura materna (test scris), 6 februarie – matematica, 7 februarie – Istoria romanilor sau Geografia Romaniei (test scris).

In data de 9 februarie sunt programate prima afisare a rezultatelor (pana la ora 16,00) si depunerea contestatiilor (orele 16,00-20,00). Rezolvarea acestora este prevazuta pentru data de 10 februarie, iar rezultatele finale vor fi afisate luni, 11 februarie.

Accesul candidatilor in centrele de examen la probele scrise se face in intervalul orar 7,30-8,30, pe baza buletinului/cartii de identitate (a certificatului de nastere, in cazul in care candidatul nu are buletin/carte de identitate). Candidatii care nu au asupra lor aceste documente (certificatul de nastere, pentru candidatii care nu au buletin/carte de identitate) si legitimatia de testare nu sunt acceptati in sala. In cazuri exceptionale, comisia de testare poate accepta candidati care nu au documentele mentionate anterior, daca sunt recunoscuti de un cadru didactic sau de doi candidati si sub rezerva prezentarii documentelor pana a doua zi. Daca acest lucru nu se intampla, lucrarea respectivului candidat va fi anulata, iar acesta eliminat.